Kozarska Dubica
0

Preminuo muškarac zaražen virusom nove gripe

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sedamdesetčetvorogodišnji muškarac iz Kozarske Dubica, kod kojeg je 20. novembra brzim testom potvrđena zaraza virusom novog gripa H1N1, preminuo je u bolnici u Gradišci.

Bolnički izvori su potvrdili da je oboljeli muškarac preminuo od posljedica moždanog udara i infarkta miokarda, te da je od posljedica zaraze virusom novog gripa liječen na plućnom odjeljenju bolnice.

Direktor Doma zdravlja u Kozarskoj Dubici Radenko Reljić potvrdio je da je ta zdravstvena ustanova iz vlastitih sredstava finasirala nabavku  40 doza antivirusnog lijeka "tamiflu" i 30 brzih testova koji detektuju zarazu virusom novog gripa. 

"Kupili smo lijek i nabavili brze testove za utvrđivanje prisustva virusa novog gripa da bi pacijente mogli pravovremeno i adekvatno liječiti u slučaju zaraze virusom", rekao je Reljić i dodao da je zdravstvena ustanova u Kozarskoj Dubici za sada jedini Dom zdravlja u Republici Srpskoj koji raspolaže lijekom i brzim testovima. 

Reljić je potvrdio da u Kozarskoj Dubici nema novih slučajeva zaraze virusom novog gripa H1N1, te da se ljekarima javlja i veoma mali broj oboljelih od sezonskog gripa. 

Radi  pravovremenog informisanja stanovništva o masovnim bolestima Dom zdravlja u Kozarskoj Dubici objavio je nedavno Zdravstveno-informativni dokument u kome su izneseni detalji o simptomima, liječenju, prevenciji i zdravstveno-sanitarnim mjerama u pogledu virusnih oboljenja.