{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsjedništvo BiH poštedjelo Zijada Polju godine zatvora

3.8.2012. u 15:22
22
24
Predsjedništvo BiH poštedjelo Zijada Polju godine zatvora
22
Predsjedništvo BiH poštedjelo Zijada Polju godine zatvora
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o pomilovanju za osuđenog Zijada Polju, čime mu je zatvorska kazna sa šest smanjena na pet godina.
Podsjetimo, bivši profesionalni kick bokser Poljo pravosnažno je osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i utaje poreza. Sud BiH je, izričući presudu, naredio i da se od njega oduzme imovinska korist u iznosu 1.655.250,00 KM, koji odgovara visini utajenog poreza. Istom presudom oslobođen je optužbi za pranje novca.

Kažnjen je zbog toga što je sa Halilom Ćatom postigao dogovor da zajedno organizuju poslovanje naftom i naftnim derivatima te da se u tom poslovanju Polji omogući izbjegavanje plaćanja poreza. Dogovor je podrazumijevao da novac pribavljen prodajom robe njih dvojica, uz pomoć ostalih optuženih, prikriju, legaliziraju i upotrijebe u privrednom poslovanju.

Ćato i Poljo su u vezi s ovim poslom organizovali grupu ljudi koja je činila krivična djela. Ćato je također kažnjen sa šest godina zatvora zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela te za poreznu utaju. Grupa je djelovala od januara do oktobra 2003. godine na području Brčkog, a Sud je Ćati i Polji prvostepene presude izrekao 25. marta 2009. godine, dok je pravosnažna presuda Polji izrečena u junu 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: