Iz tri razloga
40

Predložen pritvor za trojicu osumnjičenih za ubistvo Šveđanina Harrisa Österdahla u Sarajevu

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je pritvor za trojicu osumnjičenih za ubistvo Šveđanina Harrisa Österdahla na Stupu u Sarajevu.

Pritvor je predložen za Olivera Herberta Petera (1997. godište), koji je uhapšen na Sokocu. Uz njega, pritvor je predložen za još dvije osobe koje se dovode u vezu sa ubistvom Österdahla.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Tužilaštva KS, pritvor je zatražen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, odnosno prikrivati dokazi i utjecati na svjedoke ili saučesnike, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, kao i zbog straha da bi njihovo puštanje na slobodu moglo rezultirati uznemirenjem javnosti.

Podsjetit ćemo, Österdahl je ubijen u utorak u poslijepodnevnim satima ispred stambenog kompleksa Bulevar na Stupu. Lakše tjelesne povrede zadobio je Elvir Murtić (2001. godište) koji se u trenutku pucnjave nalazio uz Österdahla.

Prema dosadašnjim informacijama, navodno se radi o velikom sukobu unutar kriminalne mreže Foxgtrot koja djeluje u Stockholmu i Uppsali.

Ubijeni Österdahl od ranije je poznat švedskoj policiji, a i ranije je bio osuđivan za krivična djela vezana za šverc droge, oružje i slične kriminalne radnje.