Tužilaštvo KS
0

Predložen pritvor za Samira Sofića

Sarajevo-x.com
Samiru Sofiću, koji je uhapšen prekjuče nakon što je pucao iz automatske puške u vazduh u sarajevskoj ulici Kečina, te prijetio da će ubiti načelnika sarajevske Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, predložen je jednomjesečni pritvor

«Prijedlog za određivanje pritvora je nakon saslušanja upućen prema sarajevskom Općinskom sudu. Sofić je osumnjičen za krivična djela izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Saida Hazirović, koja je osumnjičena za krivično djelo pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, puštena je na slobodu jer nije bilo zakonskog osnova za predlaganje pritvora, ali se istraga protiv nje i dalje vodi», kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Jasmina Iftić, portparol sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Naime, Hajrija Sofić, majka Samira Sofića, nastanjena u ulici Braće Eskenazi broj 14/I, obratila se Općini Stari Grad sa zahtjevom da joj se dodijeli stan u prizemlju zgrade u kojoj živi jer je njen stan koji je otkupila od Općine u lošem stanju i neophodno ga je sanirati.

Međutim, stan se nije mogao dodjeliti Hajriji Sofić jer je to u suprotnosti sa zakonom. Pretpostavlja se da je odgovor Općine da se Sofićevoj majci ne može dodijeliti stan povod pucnjave. Inače, Samir Sofić je, nosilac stanarskog prava na stan koji se, također, nalazi u ulici Braće Eskenzi ali na broju 8. Saida Hazirović je uposlena u zelenari čiji je vlasnik Sofić, a ona je nakon pucnjave u Sofićev stan sakrila automatsku pušku iz koje je pucano.