Obračun zbog droge
2

Predložen pritvor za Marka Praštala zbog ranjavanja dvadesetdvogodišnjaka

Piše: M. N.
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka (Foto: SRNA)
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka (Foto: SRNA)
Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka uputio je Osnovnom sudu u Banjoj Luci prijedlog za određivanje pritvora Marku Praštalu (1996.) jer je u noći između četvrtka i petka u banjalučkom naselju Starčevica hicima iz pištolja ranio 22-godišnjeg P. A.

Mjera pritvora se traži zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Izazivanja opće opasnosti.

Osumnjičeni je 26. oktobra 2017. godine, oko 22:50 sati, ispred ugostiteljskog objekta u ulici Jug Bogdana u Banjoj Luci, nakon verbalnog sukoba s oštećenima P. A. i R. S., iz pištolja pucao u predjelu nogu oštećenog P. A. koji je zadobio tjelesne povrede.

"Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja bojazni da će osumnjičeni ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, shodno članu 197. stav 1. tačka b. i v. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske", saopćeno je iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Prema nezvaničnim informacijama i Praštalo i Aleksandar Palikuća su od ranije poznati policiji, a do sukoba je navodno došlo zbog trgovine drogom.

Palikuća je smješten na Kliniku za ortopediju i traumatologiju UKCRS i njegovo zdravstveno stanje je stabilno.