Crna hronika
18

Predložen pritvor za Enesa Mujića zbog sumnje da je djecu tjerao na prosjačanje

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo u Tuzli predložilo je Kantonalnom sudu da odredi jednomjesečni pritvora za Enesa Mujića (39) iz Tuzle zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovina ljudima.

Protiv četrdesetogodišnje A.S, koja sa Mujićem živi u vanbračnoj zajednici, otvorena je istraga zbog krivičnog djela zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika, te su za nju predložene određene mjere zabrane.

Mujić je osumnjičen da je, od jula 2016. do marta ove godine, šestoro djece koja su živjela s njim i osumnjičenom A.S. u jednom tuzlanskom naselju, radi sticanja imovinske koristi svakodnevno prisiljavao da prosjače i rade teške poslove, između ostalog, da skupljaju i prodaju sekundarne sirovine.

Iskorištavajući njihovu nedovoljnu psihičku razvijenost, djecu je nadzirao i pratio, tukao, ograničavao im slobodu kretanja, prevozio ih na različite lokacije u Tuzli, te im uzimao novac od prosjačenja ili zaradu od teških poslova koje su obavljali.

A.S. je osumnjičena da je kao majka troje oštećene djece zanemarivala brigu o njima i dopuštala Mujiću da ih prisiljava na prosjačenje i fizičke poslove, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Osumnjičeni su uhapšeni juče u jutarnjim časovima, a Centar za socijalni rad Tuzla preuzeo je brigu o djeci, koja će biti smještena u hraniteljske porodice.

Policija je obavila kriminalističku obradu i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predala danas osumnjičene u nadležnost Tužilaštva.

Tužilac je naredio provođenje istrage i ispitao je osumnjičene.