Organizovani kriminal
0

Predložen jednomjesečni pritvor za inspektora MUP-a RS Nedeljka Luburu

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Tužilaštvo BiH predložilo je produženje mjere pritvore na mjesec dana dvojici uhapšenima u jučerašnjoj operativnoj akciji MUP-a RS, među kojima i visokorangiranom inspektoru Nedeljku Lubari.
Nakon što je u prisustvu advokata, ispitao osumnjičene, postupajući tužilac Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvojicu osumnjičenih koji su lišeni slobode u jučerašnjoj akciji MUP-a RS, na području Banje Luke.

Tužitelj Tužilaštva BiH podnio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Bojana Roguljića i Nedeljka Lubare.

Podsjetit ćemo, Lubura je policijski službeniki, načelnik Jedinice za profesionalne standarde u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Njih dvojica, koji su pod istragom u okviru navedenog predmeta, osumnjičeni su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje lica, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, te zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz KZ-a BiH.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se, osumnjičeni organizovali radi krijumčarenja sigurnosno interesantne osobe i potraživane međunarodnim potjernicama radi teških krivičnih djela organizirang kriminala u regionu, uključujući i ubistvo. Navedena osoba je prokrijumčarena sa područja EU na područje BiH, nakon čega su joj osumnjičeni nastavili pužati pomoć u skrivanju.