Tužilaštvo BiH
5

Predlaže se pritvor za tri osobe uhapšene u akciji "Zlatni karat"

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputit će Sudu BiH prijedlog pritvora za tri osumnjičene osobe nakon što je provedena akcija u kojoj je zaplijenjeno više od 100 kilograma zlata, srebra i nakita u vrijednosti većoj od 3,5 miliona KM.

Nakon što su osumnjičeni ispitani pritvor će se zatražiti zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Za jednog osumnjičenog bit će predložena mjera zabrane, koja uključuje zabranu sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima u predmetu.

Podsjećamo, u okviru opsežne akcije kodnog naziva "Zlatni karat", koja se provodila u prethodna dva dana na oko 60 lokacija širom BiH, zaplijenjeno je i privremeno oduzeto blizu 60 kilograma zlata, 45 kilograma srebra, blizu 2000 komada različitog nakita.

Vrijednost se procijenjuje na više od 3,5 milona KM. Osim toga oduzet je novac u iznosu od 60 hiljada KM, 40 hiljada eura, šest pištolja i više pečata za obilježavanje nakita.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za krijumčarenje velikih količina zlatnog i srebrenog nakita, utaju carinskih i poreznih dadžbina, te distribuciju nakita na ilegalnom tržištu, izvan zakonski propisanih i utvrđenih procedura.