Zagreb
0

Predao se Oliver Knezović, tvrdi da nije kriv i izražava sućut

Piše: Almir Panjeta
Oliver Knezović, prvoosumnjičeni za ubistvo navijača Vedrana Puljića u Širokom Brijegu, predao se u Zagrebu hrvatskoj policiji. U pratnji advokata, kako je hrvatskim medijima potvrdio Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije RH, Knezović je u 15:40 u pratnji advokata došao u sjedište krim-policije u Heinzelovoj ulici.
  • Krim policija obavlja razgovore s njim nakon čega će utvrditi njegov status - kratko je za portal 24sata.hr kazao Borovec dodajući da, koliko mu je poznato, Knezović uz bosanskohercegovačko ima i hrvatsko državljanstvo. Odbjegli Knezović navodno se do predaje skrivao po mjestima uz granicu te barakama.

Knezović se predao samo nekoliko sati nakon što je policajac iz Ljubuškog Dragan Vujević, kojeg se također sumnjiči za ubistvo Puljića, pušten na slobodu. Podsjećamo, Knezović je pobjegao sudskim policajcima 5. oktobra prije čega se sam predao i navodno priznao ubistvo, a za njim je dva dana kasnije raspisana međunarodna potjernica. Na najnovijim fotografijama koje je objavio Dnevni list vidi se kako Knezović drži uperen pištolj prema sarajevskim navijačima nakon čega ga predaje jednom od policajaca, koji je prema nekim izvorima upravo Vujović.

Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
(Foto: Dnevnik.hr)

U razgovoru za Novu TV koji je vođen u jednom od hotela u kojima se skrivao, Knezović je priznao da je uzeo pištolj i pucao, ali da nije kriv za smrt Vedrana Puljića. Kazao je i kako je pištolj uzeo od policajca Dragana Vujovića, te mu ga poslije vratio.

  • Nakon što smo svi imali pištolj od policajca, na kraju se pištolj našao kod mene, svi su ga građani htjeli uzeti. A što se policajca tiče, on zna moje ime, jer sam mu rekao da mu vraćam pištolj i da se zovem tako i tako te da sam pripadnik bivše vojske i policije. Uredno sam se prijavio, tako da ne zna nikog drugog osim mene, ispričao sam se i vratio mu pištolj - kazao je Knezović u razgovoru za Novu TV.

Knezović je kazao kako je više ljudi pucalo i da se nada da će istraga utvrditi ko je kriv za ubistvo Vedrana Puljića:

  • Pucali su svi, ima još drugih ljudi, vjerujem da će istraga to dokazati. Pucali su njihovi huligani na naše nedužne građane. Izražavam sućut Vedranovoj obitelji. Nisam kriv za njegovu smrt. Kažem, branio sam narod, da nisam ja, bio bi netko drugi. Ili bih bio ja ubijen, malo je falilo - rekao je Knezović prije nego se predao hrvatskoj policiji.

Ispričao je kako je iz pritvora pobjegao jer su svi željeli njegov linč, i da se nakon bijega skrivao po planinama oko Jablanice. Tvrdi da je granicu prešao bez većih problema i da mu pri tome niko nije pomagao.

  • Kad sam došao u Zagreb vidio sam da je taj dečko optužen, taj policajac, i onda sam se i ja htio predati, ali ovoj državi, zato što smatram da ću ovdje imati pošteno suđenje, ako za to uopće postoje argumenti. Vidio sam da su dolje urušili sve institucije vlasti BiH - kazao je Knezović novinarima Nove TV.

S obzirom da desetine osumnjičenih i optuženih za razna krivična djela koriste činjenicu da Hrvatska i BiH svoje državljane ne izručuju, a da Knezović ima i hrvatsko državljanstvo, nije isključeno da će se on vrlo brzo naći na slobodi, bez obzira na ishod istrage koja se u BiH vodi.

Ovu "pogodnost" između ostalih već koristi Ante Jelavić, bivši član Predsjedništva BiH osuđen za pronevjere novca, koji zahvaljujući dvojnom državljanstvu slobodno "šeće" Splitom gdje živi. S druge strane, u BiH su od hrvatskog pravosuđa nedavno pobjegli ljekar Ognjen Šimić osuđen za primanje mita, te Branimir Glavaš koji je osuđen za ratni zločin nad Srbima u Osijeku.