60 uposlenika demantira
0

"Požara u Dječijem domu Bjelave nije bilo"

Sarajevo-x.com
Nakon što je jučer na portalu Sarajevo-x.com objavljen tekst da je u Dječijem domu Bjelave u Sarajevu izbio manji požar u kojem na sreću nije bilo povrijeđenih niti je pričinjena materijalna šteta, oglasili su se i uposlenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja. Oni su uputili demant u kojem navode kako nije bilo požara, te da su u anonimnom e-mailu koji je poslan redakciji Sarajevo-x.com iznijete laži.

"Mi uposlenici KJU 'Dom za djecu bez roditeljskog staranja' nas 60 ovim putem želimo da demantujemo laži koje su objavljene na vašem portalu. Naime, tog dana nije bilo požara. Sve da je i došlo do tako nečega panici i strahu nema mjesta za nas, jer mi živimo i radimo sa preko stotinu djece, brinemo se o njima kao o svojoj djeci, a stručno smo obučeni za sve situacije koje nastanu za vrijeme, ne daj Bože, požara. Mislimo da laži koje su iznijete u anonimnom e-mailu štete ugledu kako ove ustanove tako i štićenika", navodi su demantu uposlenika Dječijeg doma Bjelave.

No, s obzirom da je sinoć i sam direktor Amir Zelić kazao kako je dijete u igri prouzrokovalo manju vatru koja je ubrzo ugašena protupožarnim aparatom, kontaktirali smo ga ponovo, te je on istakao kako jeste istina da je dijete prouzrokovalo vatru, međutim zbog toga nema potrebe da se diže 'prašina'.

"Djeca su zapalila komad vate i na sreću plamen se nije proširio", kazao je Zelić dodajući kako su to učinili nešto stariji štićenici.

On je dodao da nije bilo potrebe da se pozove policija ili vatrogasna služba jer je zapaljen samo komad vate.

"Ja sam danas obavio razgovor sa tim djetetom koje mi je obećalo da takvo nešto neće ponoviti i mislim da nije potrebno da se diže hajka", istakao je Zelić još jednom.

Uposlenici su također demantovali i to da direktor nije želio obavjestiti nadležne službe iz razloga što strahuje za svoj mandat.

"Još jedna od laži je strah direktora od novinara zbog mandata. Istina je jedna: Zelić je izabran i imenovan na Upravnom odboru za direktora ove Ustanove za naredne četiri godine što je na sreću i radost preko 100 štićenika i nas 60 uposlenika. O teroru nad uposlenicima je smiješno i govoriti. Svi koji poznaju ili su čuli za direktora Zelića znaju da je on prije svega stručnjak za institucionalno zbrinjavanje djece, nosilac brojnih odlikovanja kao što su "Zahvalnica sa Zlatnim ljiljanom“, od općinskog vijeća Centar, dobitnik je "Šestoaprilske nagrade“ grada Sarajeva, raznih povelja, i humanista koji nikada nije bio optužen za mito ili korupciju, a najbolji pokazatelj o kakvom se čovjeku radi je njegov nadimak "babo“ koji su mu štićenici naše Ustanove sami dali", navodi se u demantu uposlenika Doma za djecu bez roditeljskog staranja.