Crna hronika
0

Požar u Prvoj srednjoj školi u Cazinu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pripadnicima Policijske uprave Cazin jutros je dojavljeno da je u Prvoj srednjoj školi izbio požar. Plamen je zahvatio nekoliko prostorija, među kojima su zbornica te kancelarije pedagoga i direktora.

Požar je ugašen, ali je pričinjena značajna materijalna šteta, zbog čega je dovedeno u pitanje održavanje nastave za oko 900 srednjoškolaca.

Na licu mjesta danas su bili predstavnici Vlade USK-a i Općine Cazin. Direktor škole Enes Šarić kazao je da je evidentno da se radi o provali, koja je očigledna na nekoliko mjesta, te dodao da ne želi spekulirati o počiniocima ovog nemilog događaja, zbog kojeg sutra neće početi nova školska godina.

Ministar unutarnjih poslova USK-a Šefik Smlatić kazao je da je angažirana najbolja operativa, koja će bez sumnje u vrlo kratkom roku otkriti počinioce i motiv ovog nemilog događaja.

Ministar obrazovanja Dario Jurić zaprepašten je ovim događajem, te je istakao da će od Vlade Kantona tražiti da se što hitnije dodijele interventna sredstva za pomoć ovoj školi da bi se stvorili adekvatni uvjeti za odvijanje nastave. Pomoć u saniranju štete obećao je i općinski načelnik Nermin Ogrešević osudivši ovaj čin.

Po riječima direktora Šarića, nastava bi se mogla početi odvijati u četvrtak, jer nije puno uništen učionički prostor.