Istraga pokazala
0

Požar pod vozilom Medžlisa IZ Žepče nije podmetnut

FENA
Zgrada Medžlisa Islamske zajednice Žepče
Zgrada Medžlisa Islamske zajednice Žepče
Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona objavilo je danas, da je od vještaka elektrotehničke struke i stalnog sudskog vještaka u oblasti zaštite na radu i zaštite od požara, Kantonalnom tužilaštvu Zenica dostavljen rezultat vještačenje uzroka, mjesta i načina nastanka požara u kojem je 20. marta u 04.15 sati u centru Žepča došlo do požara na dva vozila.

Tom prilikom, u dvorištu Mustafe Beče, vlasnika autolimarske radionice, izgorjelo je vozilo mercedes, tip “vito”, vlasništvo Medžlisa Islamske zajednice Žepče, dok je vozilo mercedes, vlasništvo Mustafe Beče, djelimično zapaljeno.

“Nalazom vještačenja ustanovljeno je da je uzrok požara kratak spoj provodnika kabla za anlaser i metalne mase bloka motora, koji se dogodio na udaljenosti 30 cm od priključka kabla za anlaser. Prema nalazu vještaka, požar koji se dogodio na predmetnom vozilu spada u klasu procesa tzv. normalnih gorenja gorivih materija, što znači da na opožarenom vozilu, sasvim pouzdano, nije bilo eksplozije i/ili detonacije kako zapaljivih materija koje su se nalazile u vozilu tako niti stranog – podmetnutog eksplozivnog, zapaljivog tijela ili materije”, navodi se u saopćenju MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.