Crna hronika
0

Požar na Alipašinom Polju izazvao ogromnu štetu, uzrok požara navjerovatnije neispravne električne instalacije

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Jedan od najvećih požara koji se desio u Sarajevu u posljednje vrijeme je današnji požar u poslovnom objektu u kojem se nalaze prostorije trgovačkog lanca Konzum. Za sada je poznato da požar nije izbio u dijelu koji koristi Konzum, a kako saznajemo sumnja se da je počeo na samom krovu zgrade i da su uzrok požara navjerovatnije neispravne električne instalacije.

Jutros u 8:30 sati sarajevskim vatrogascima dojavljeno je da je buknuo požar u zgradi na Trgu solidarnosti broj 4 u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Tek negdje oko 15:30 sati vatrena stihija koja je uznemirila građane Sarajeva stavljena je pod kontrolu.

Uprkos tome što više ne postoji opasnost od širenja požara vatrogasci se i dalje nalaze ispred poslovnog objekta i gase požar koji je, kako navode iz Prve vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, trenutno u fazi "raskopavanja". Kako su nam objasnili svaki djelić koji je gorio mora biti prebačen "preko ruku" kako bi se definitivno moglo reći da je požar ugašen.

"Ovo je zasigurno jedan od najvećih požara u zadnje vrijeme. Imali smo angažovano oko 35 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila na gašenju", rekli su iz Prve vatrogasne brigade.

Iako je još uvijek rano govoriti o stvarnim uzrocima požara, prema prvim procjenama on je najvjerovatnije izbio u krovu poslovnog objekta i izazvao je ogromnu štetu.

"To će utvrditi nadležno mjerodavno policijsko tijelo, ali mi smatramo da je požar izbio u samom krovnom prekrivaču odnosno u izolaciji. Dakle, ništa se na donjim spratovima nije zapalilo nego je požar krenuo iz krova", kazali su nam iz Prve vatrogasne brigade.

Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba

S obzirom na to da je najvjerovatnije riječ o požaru koji je izbio u izolacijama vatrogasci ističu kako je on najvjerovatnije i prije počeo tinjati.

"Ljudi primijete požar tek kada vide dim i vatru", kazali su iz iz Prve vatrogasne brigade, dodajući da su dojavu primili u 8:27 sati.

Ovim povodom kontaktirali smo i portparolku Konzuma Zvezdanu Stojaković koja je istakla kako požar definitivno nije izbio u prostorijama koje koristi Konzum.

"Naši zaposlenici su evakuisani na vrijeme. Oni su se ponijeli timski i organizovano i napustili su objekat. Naš poslovođa je pomagao sve vrijeme i policiji i vatrogascima", rekla je Stojaković.

Stojaković je potvrdila da je u požaru pričinjena velika materijalna šteta pri tome dodajući kako Konzum još uvijek nema konkretne podatke o procjeni štete.

Inače, objekat u kojem je izbio požar u vlasništvu je Gadžo Komerca, a izdat je na korištenje Konzumu d.o.o.

Podsjećamo, prilikom gašenja požara lakše povrede je zadobio vatrogasac PVB KS E.K. Njemu je pao dio konstrukcije krova na glavu i vozilom hitne pomoći odvezen je u Urgentni centar Opće bolnica dr. Abdulah Nakaš Sarajevo, gdje mu je pružena adekvatna pomoć.