Sokiću bio zadnji dan na poslu
188

Povrijeđeni rudari su dobro, jedan poginuo u rudniku u Brezi

Piše: E. G.
(Foto: Čitatelj portala Klix.ba)
U nesreći koja se danas u 13 sati dogodila u Rudniku mrkog uglja Breza život je izgubio jedan rudar, dok su petorica povrijeđena.

Rudar S. T. (1972.) preminuo je usljed trovanja plinom na dubini od oko 300 metara. U izjavi za Klix.ba portparolka MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Aldina Ahmić je rekla da su dvojica rudara na kućnom liječenju, dok su trojica prevezeni u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Dvojica rudara koji su pregledani u KCUS-u nakon dijagnostike i terapije su pušteni na kućno liječenje, dok bi jedan od njih trebao ostati u bolnici, ali on to za sada odbija.

Portparolka KCUS-a Biljana Jandrić za Klix je rekla kako su Galib Gabeljić (1962.) i Dženan Hasić (1983.) u dobrom zdravstvenom stanju i da nema potrebe da ostaju u bolnici. Najstariji od njih Hajrudin Sokić (1957.) najvjerovatnije ima respiratorne opekotine i ljekari ga upućuju u polikliniku Podhrastovi na daljnje liječenje, ali je pacijent izrazio želju da ide kući.

Kako saznajemo Sokiću je danas bio zadnji radni dan u Rudniku mrkog uglja Breza. Sokić je u penziji od 1. maja, ali je danas želio posljednji put provesti dan sa svojim radnim kolegama.

Uzroci nesreće još uvijek nisu poznati, a pretpostavlja se da je došlo do eksplozije metana.

Kako tvrde neki od mještana Breze rudar koji je poginuo izgubio je život spašavajući druge kolege, upozoravajući ih da jama gori. Inače, nesreća se dogodila na oknu "Sretno".