Crna hronika
0

Povrijeđeni paraglajdista će biti izmješten u Ljubljanu

FENA
Izvlačenje povrijeđenog Vogrineca na Jahorini (Foto: SRNA)
Izvlačenje povrijeđenog Vogrineca na Jahorini (Foto: SRNA)
Paraglajdista Simon Vogrinec (1983.) iz Slovenije, koji je u nedjelju teško povrijeđen na Jahorini, trebalo bi da bude prebačen u Klinički centar u Ljubljanu, gdje će biti nastavljeno liječenje.

Glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) Biljana Jandrić kazala je Feni da je povrijeđeni mladić nakon nesreće adekvatno medicinski zbrinut u KCUS-u gdje je dovezen u stanju šoka s teškim povredama mišića, kostiju i krvnih sudova, a ljekari su poduzeli sve potrebne mjere. Međutim, vrlo je upitna funkcija i opstojnost potkoljenica, a o daljnjim koracima hitno treba odlučiti njegova obitelj.

"Zato smo tražili da se izmjesti u Klinički centar u Ljubljani", kazala je.

Mladić je povrijeđen prilikom pada paraglajdera u minsko polje na vrhu Košuta, na Jahorini, na nepristupačnom terenu udaljenom od putne komunikacije i skijaških terena.

Akciju spasavanja tog mladića i trojice njegovih kolega izveli su pripadnici Gorske službe spasavanja Jahorina i Civilne zaštite Republike Srpske u saradnji s pripadnicima EUFOR-a, čijim je helikopterom povrijeđeni Slovenac prevezen u bolnicu.