{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećan broj nesreća, smanjen broj nastradalih

S
1.7.2009. u 15:26
0
1
Povećan broj nesreća, smanjen broj nastradalih
0
Povećan broj nesreća, smanjen broj nastradalih
U Federaciji BiH se od juna prošle do maja ove godine dogodilo 29 682 saobraćajnih udesa, što je za 2,04 odsto više nego u istom periodu 2007/2008. godine, a smrtno je stradalo 211 lica, što je smanjenje za 17 ili 7,14 odsto.
Predsjednik Ekspertskog tima za praćenje implementacije Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta "Polazne osnove strategije bezbjednosti drumskog saobraćaja FBiH" Kemal Ademović istakao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je broj saobraćajnih nesreća povećan jer građani sada prijavljuju svaku nesreću, što ranije nije bio slučaj.

Ademović je naglasio da je od juna prošle do maja ove godine u saobraćajnim nesrećama nastradalo ukupno 7 234 lica, što je za 569 ili 7,30 odsto manje u odnosu na uporedni raniji period. Teže je povrijeđeno 1 299 lica, što je za 166 ili 11,33 odsto manje, dok je lakše povrijeđeno 5 714 lica, što je za 386 ili 6,32 odsto manje u odnosu na isti period 1007/08. godine.

On je napomenuo da je najčešći uzrok saobraćajnih nesreća bila neprilagođena brzina - u 6 683 slučaja i alkohol u 1 586.

"Najveći broj saobraćajnih nesreća dogodio se u naseljenim mjestima - 15 036, na magistralnim putevima 7 399, te regionalnim i lokalnim putevima 5 501", napomenuo je Ademović i dodao da se nesreće najviše događaju u dane vikenda, ponedjeljkom i petkom, a da su najugroženija kategorija vozači, putnici i pješaci, kao i motociklisti.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić istakao je da je cilj Akcionog plana spasavanje što većeg broja života.

"Cilj nam je da svake godine smanjimo broj stradalih i teško povrijeđenih za pet, odnosno, 30 odsto do 2013. godine", naglasio je Alić. On je dodao da postignuti rezultati pokazuju da je kreiranje prvog ovakvog dokumenta bilo opravdano i neophodno, kako bi se počelo sa provođenjem strateške misije spasavanja života građana.

Član Ekspertskog tima Željko Klisara istakao je da su na području Kantona Sarajevo postavljena četiri radarska sistema i da je za godinu dana na tim lokacijama smanjen broj stradalih i povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama a da je na osnovu snimaka dostavljeno prekršajnih naloga u vrijednosti oko milion KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: