|

Povećan broj nesreća na radu u Arcelor Mittal-u

Povećan broj nesreća na radu u Arcelor Mittal-u
0
F
FENA
7.12.2007. u 13:43
0
komentara
0

dijeljenja
Povećan broj nesreća na radu u Arcelor Mittal-u
Predsjednik Sindikata Arcelor Mittal Zenica Islam Imamović izjavio je danas na pres-konferenciji da je posljednjih godina u ovoj kompaniji zabilježen porast broja nesreća u odnosu na prijeratni period.
«Više je razloga, a među njima treba izdvojiti starosnu strukturu radnika koja iznosi 46 godina i prosječan radni staž uposlenih 28 godina», kaže Imamović.

U 11 mjeseci ove godine u pogonima Arcelor Mittala četiri radnika su izgubila život, a 52 su povrijeđena na radu.

«Od 3.300 uposlenih, trenutno se na bolovanju nalazi 211 radnika. Uprava je za 509 radnika ocijenila da imaju teške uvjete za rad, a za 1.184 da rade u otežanim uvjetima. Mislimo da uprava nije kompetentna za takve odluke i zatražili smo da tu ocjenu urade federalna inspekcija», kaže Imamović.

Iako su nezadovoljni kvalitetom zaštitnih sredstava, u Sindikatu Arcelor Mittala ističu da uprava posljednjih mjeseci čini napore da poboljša zaštitu na radu.

«Od radnika se traži da poštuju mjere zaštite na radu, međutim, u Sindikatu smatramo da uprava kompanije vlastitim ponašanjem treba biti primjer radnicima. Ne smiju se na teška i odgovorna radna mjesta slati radnici koji nisu adekvatno obučeni za takve poslove», tvrdi Islam Imamović, predsjednik Sindikata Arcelor Mittal Zenica.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.