Crna hronika
0

Povećan broj nesreća na radu u Arcelor Mittal-u

FENA
Predsjednik Sindikata Arcelor Mittal Zenica Islam Imamović izjavio je danas na pres-konferenciji da je posljednjih godina u ovoj kompaniji zabilježen porast broja nesreća u odnosu na prijeratni period.

«Više je razloga, a među njima treba izdvojiti starosnu strukturu radnika koja iznosi 46 godina i prosječan radni staž uposlenih 28 godina», kaže Imamović.

U 11 mjeseci ove godine u pogonima Arcelor Mittala četiri radnika su izgubila život, a 52 su povrijeđena na radu.

«Od 3.300 uposlenih, trenutno se na bolovanju nalazi 211 radnika. Uprava je za 509 radnika ocijenila da imaju teške uvjete za rad, a za 1.184 da rade u otežanim uvjetima. Mislimo da uprava nije kompetentna za takve odluke i zatražili smo da tu ocjenu urade federalna inspekcija», kaže Imamović.

Iako su nezadovoljni kvalitetom zaštitnih sredstava, u Sindikatu Arcelor Mittala ističu da uprava posljednjih mjeseci čini napore da poboljša zaštitu na radu.

«Od radnika se traži da poštuju mjere zaštite na radu, međutim, u Sindikatu smatramo da uprava kompanije vlastitim ponašanjem treba biti primjer radnicima. Ne smiju se na teška i odgovorna radna mjesta slati radnici koji nisu adekvatno obučeni za takve poslove», tvrdi Islam Imamović, predsjednik Sindikata Arcelor Mittal Zenica.