Tužilaštvo HNK
38

Potvrđena optužnica za poreznu utaju protiv Slovenca nastanjenog u Stocu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo HNK je nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv 60-godišnjeg državljanina Republike Slovenije Igora Ferjana rođenog u Ljubljani, koji je nastanjen u Stocu, zbog produljenog krivičnog djela porezne utaje.

Optužnicu je Kantonalni sud u Mostaru potvrdio u cijelosti, a Igor Ferjan se tereti da je u periodu od 9. maja 2011. godine do 19. aprila 2018. godine kao porezni obveznik, s ciljem da izbjegne plaćanje poreza na dohodak, ne dajući zahtijevane podatke o svom stečenom oporezivom prihodu koji je od utjecaja za utvrđivanje porezne obveze, postupio suprotno odredbi Zakona o porezu na dohodak FBiH.

On je kako se navodi, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na dohodak kojim je propisano da se poslovnim prihodom od samostalne djelatnosti smatraju svi prihodi stečeni iz bilo kojeg izvora primljeni u gotovini, stvarima i uslugama, koji su ostvareni samostalnim ili zajedničkim obavljanjem djelatnosti, bez obzira na to da li je fizička osoba registrirana ili ne za obavljanje te djelatnosti, na svoj osobni tekući račun primio gotovinske uplate novca.

Za period od 9. maja 2011. godine do 19.aprila 2018. godine, kako se navodi, primio je ukupan iznos od 4.268.070,29 eura, što po srednjem tečaju iznosi 8.347.619,91 KM.

Ferjan prema optužnici, tako ua ostvareni prihod nije podnio godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak nadležnoj ispostavi Porezne uprave, na koji način je izbjegao platiti porez na dohodak po osnovu obavljanja samostalne djelatnosti, tako da ukupni iznos izbjegnutog plaćanja poreza na dohodak iznosi 834.762,00 KM.

Tako je stekao protupravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a istodobno za naznačeno razdoblje oštetio budžet i vanbudžetske fondove u F BiH, jer je porez na dohodak trebao prijaviti i platiti u visini od 10 posto od porezne osnovice i to za javni prihod budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona, za novčani iznos od 509.121,34 KM i budžet općine Stolac za novčani iznos od 325.640,66 KM.

"Na opisani način optuženi Igor Ferjan je za sebe izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom u Federaciji, ne dajući zahtijevane podatke ili dajući lažne podatke o svom stečenom oporezivom prihodu ili o drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa takvih obveza, a iznos obveze čije je plaćanje izbjegao prelazi 200.000 KM. Također, Tužilaštvo je, sukladno Zakonu, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženog u ukupnom iznosu od 834. 762,00 KM", navode iz Tužilaštva HNK.