Fuad Omerčević
101

Potvrđena optužnica protiv zeničkog inspektora: "Pet stoja i bude sve uredu"

E. M.
Hotel Zenica koji je Omerčević prekoračenjem ovlasti ranije zatvorio (Foto: E. M./Klix.ba)
Hotel Zenica koji je Omerčević prekoračenjem ovlasti ranije zatvorio (Foto: E. M./Klix.ba)
Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv kantonalnog turističko-ugostiteljskog inspektora Fuada Omerčevića iz Zavidovića, koji se tereti za traženje dara i zloupotrebu položaja.

Prema optužnici, Omerčević se tereti da je 14. februara zahtijevao dar za sebe u vidu novca kako u okviru svoje funkcije ne bi učinio što ne bi smio učiniti na način da je vršio inspekcijski nadzor u "Dž. T" d.o.o. Zenica PJ Restoran "E.restoran" suprotno Zakonu o fiskalnim sistemima FBiH. Zakonom je propisano da prekršajni postupak zbog prekršaja iz tog zakona može pokrenuti Federalna uprava za inspekcije poslove i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Naime, Omerčević je ušao u restoran te uposlenika H. H. informisao da je pregledao stolove za kojim su sjedili gosti i uočio da na jednom stolu nema fiskalnog računa, da izvrši presjek stanja kase. Omerčević je zatim tražio dokumentaciju, iako je bio svjestan da shodno navedenim odredbama nije nadležan i da nije imao ovlaštenje ministra da vrši uvid u fiskalne račune.

U objekat je potom ušao vlasnik Đ. S. koji je obavio razgovor s Omerčevićem, kako se navodu u optužnici:

"...Nakon čega je u navedeni restoran pristupio vlasnik Đ. S., koji ga je pitao šta nije u redu, a on mu je rekao da ne izdaju fiskalne račune gostima, nakon čega mu je S. saopštio da se izdaju računi i da to može provjeriti tako što će uporediti stanje na kasi, na šta mu je on rekao 'mogli bismo ovo da završimo', S. ga je pitao 'kako', a on je rekao 'pet stoja i da bude uredu', nakon čega mu je S. rekao 'kakvih bolan pet stoja, nema od toga ništa, dok sam ja živ nećeš dobiti ništa, nijedne marke i piši šta hoćeš'. Zatim je S. napustio navedeni objekat, a on je nastavio da vrši pregled dokumentacije u prisustvu tri policijska službenika PS Crkvice, koji su pristupili u navedeni objekat po njegovom pozivu", navodi se u optužnici.

Omerčević je zatim izdao prekršajne naloge u iznosima od po 2.000 i 500 KM pravnoj osobi te odgovornoj osobi u iznosima od 500 i 200 KM.

Prema optužnici, samo 11 dana poslije Omerčević, prekoračivši granice svoje službene ovlasti u namjeri da teže povrijedi prava drugog ili nanese štetu, dolazi u Hotel Zenica gdje obavlja inspekcijski nadzor te podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i zabranjuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti jer "se vrši bez rješenja nadležnog organa..." iako je navedenoj pravnoj osobi rješenjem Federalnog ministarstva okoliša i turizma utvrđeno da ispunjava minimalne uslove rada propisane za vrstu "hotel".

Omerčević se tereti da je primio dar i drugi oblik koristi te počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, a Tužilaštvo je zatražilo od Suda da osumnjičenom izrekne mjeru zabrane vršenja posla iz razloga što je krivično djelo koje mu se stavlja na teret izvršeno vezano za obavljanje njegove funkcije.