Trenutno u pritvoru
17

Potvrđena optužnica protiv muškarca koji je pokušao silovati staricu u Brčkom

A. K.
Tužilaštvo Brčko distrikta
Tužilaštvo Brčko distrikta
Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg Dž.I. zbog sumnje da je u ovom gradu pokušao silovati 79-ogodišnju staricu u njenoj kući. Optužnicu je u cijelosti potvrdio nadležni sud, a zatraženo je i produženje pritvora osumnjičenom.

Podizanje optužnice uslijedilo je nakon istrage koja je trajala dva mjeseca, a njom je ujedno zatraženo i produženje pritvora koji je za Dž.I. nakon hapšenja određen zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

"Tužilaštvo Brčko distrikta optužilo je Dž.I. da je 26. novembra oko 17 sati u njenoj kući u Brčkom, pokušao prisiliti na spolni odnos 79-godišnju M.Đ. Dž.I. se tereti da je, nakon što je s maskom na licu kroz poluotvoren prozor u trpezariji ušao unutra, žrtvi zadao više udaraca po glavi i tijelu savladavši tako njen otpor. On je zatim pokušao spolni odnos s njom, a kada nije uspio, natjerao ju je na bludne radnje", navodi se optužnici.

Pripadnici Policije Brčko distrikta uhapsili su Dž.I. jedan sat poslije ponoći pri njegovom pokušaju da izađe i pobjegne kroz prozor kroz koji je i ušao u kuću žrtve.

Nakon što je sproveden u prostorije Tužilaštva, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog, određen mu je jednomjesečni pritvor. Njemu je zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo pritvor najprije produžen za dva mjeseca, dok je optužnicom zatraženo i novo produženje te mjere.

Tužilaštvo nastavlja procesuiranje Dž.I. stavljajući mu na teret da je upotrebom sile pokušao prisiliti drugog na spolni odnos. S tim u vezi, on je optužen za krivično djelo silovanja, u pokušaju s propisanom kaznom zatvora od tri do deset godina.

Nakon brzo sprovedene istrage, Tužilaštvo je optužnicu protiv njega dostavilo na daljnji postupak Osnovnom sudu Brčko distrikta gdje je u cijelosti potvrđena.