|

Potvrđena optužnica protiv državnog službenika zbog uzimanja mita

Potvrđena optužnica protiv državnog službenika zbog uzimanja mita
32
Klix.ba
7.3.2017. u 13:35
25
komentara
32

dijeljenja
Potvrđena optužnica protiv državnog službenika zbog uzimanja mita Ilustracija
Općinski sud Gračanica je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Elmira Jahića (35), nastanjen na području općine Doboj Istok, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo protivzakonito posredovanje.
Postoji osnovana sumnja da je Jahić, obavljajući poslove državnog službenika u Federalnom ministarstvu finansija u julu i avgustu 2014. godine na području općine Doboj Istok, svjestan da iskorištava svoj službeni položaj, tražio nagradu od jednog poljoprivrednika da posreduje u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da se donese rješenje i odobri mu se isplata poticaja za poljoprivredne proizvođače po prijavi na javni poziv u okviru modela ruralnog razvoja za kapitalne investicije u poljoprivredi.

Od poljoprivrednika je kao uslov za posredovanje tražio da mu isplati cijelu prvu tranšu poticaja, kao i da mu od naredne dvije tranše isplati po 5.000 KM, odnosno ukupno polovinu iznosa poticaja.

Prije nego je doneseno rješenje kojim se poljoprivredniku odobrava isplata poticaja, Jahić je sa njim zaključio ugovor o zajmu na iznos koji se isplaćuje u prvoj tranši poticaja. Kada je rješenje doneseno i isplaćena prva tranša poticaja, ova osoba je Jahiću predala dogovoreni novac u iznosu od 21.600 KM, dok do isplate preostalog dijela poticaja u ukupnom iznosu od 59.600 KM nije ni došlo zbog nepravilnosti koje je utvrdila Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Istragu u ovom predmetu je Tužilaštvo TK provelo je u saradnji sa Federalnom upravom policije.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...