{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica protiv Dragana Čovića

S
29.8.2011. u 15:18
0
80
Potvrđena optužnica protiv Dragana Čovića
0
Potvrđena optužnica protiv Dragana Čovića
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, kojom mu se na teret stavlja zloupotreba položaja ili ovlasti.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je, naime, 30. juna ove godine optužnicu protiv Dragana Čovića zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo, međutim, ovu optužnicu je Kantonalni sud u Sarajevu vratio Tužilaštvu na doradu. Shodno tome, nadležni kantonalni tužilac u Sarajevu uputio je dorađenu optužnicu 15. jula Kantonalnom sudu na potvrđivanje, te ju je danas i potvrdio sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda.

U optužnici se navodi da je Čović od februara do decembra 2000. u svojstvu ministra finansija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine prekoračio granice svog službenog ovlaštenja u namjeri da preduzeću "Lijanović doo" Široki Brijeg pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih taksi na mašinski iskošteno meso peradi.

Čović je, kako stoji u optužnici, suprotno zakonskoj odrebi donio i potpisao akt kojim je neovlašteno dao Carinskoj upravi F BiH obavezujuće mišljenje da se na mašinski iskošteno pileće i pureće meso i kožice namijenjene za proizvodnju ne primjenjuju odredbe tačke II Odluke o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu u 1999. godini plaća posebna taksa.

Svoj akt Čović nije stavio van snage iako su ga na to upozorili zamjenik direktora Carinske uprave Federacije BiH Fuad Kasumović, te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirsad Kurtović. Čović se ni na traženje direktora Carinske uprave FBiH Filipa Andrića nije očitovao o spornom aktu, pa se postupak carinjenja robe preduzeća "Lijanovići doo" i MI "Lijanovići doo", bez obračunavanja posebne takse nastavio sve do 5. aprila 2002, kad je tadašnji direktor Carinske uprave Federacije BiH Slavko Sikirić stavio van snage ranija tumačenja i postupanja, te naložio naplatu posebnih taksi koju preduzeća Lijanovića do tada nisu plaćala od 23. 6. 2000.

Time je, prema optužnici, pribavljena korist za preduzeća "Lijanovići doo" Široki Brijeg u iznosu od 120.000 KM i MI "Lijanovići doo" u iznosu od 1.736.878 KM, a na štetu budžeta Federacije BiH i inidirektno budžeta BiH.

Podsjećamo da je ovaj postupak prvobitno vođen na Sudu BiH, po nalogu Tužilaštva BiH, koji je Čovića prvostepenom presudom proglasio krivim. U drugostepenom postupku, Sud BiH se proglasio nenadležnim, pa je slučaj ustupljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: