Sporni ugovori
1.2k

Potvrđena optužnica protiv direktorice "Medice": Sama sa sobom zaključila 54 ugovora vrijedna 320.000 KM

E. M.
Sabiha Husić (Foto: N. G./Klix.ba)
Sabiha Husić (Foto: N. G./Klix.ba)
Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Sabihe Husić zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja te Amire Alijagić, Irme Šiljak, Fatime Mešanović-Čajlaković i Have Brandić zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

Prema optužnici koju je Kantonalno tužilaštvo ZDK podiglo 22. decembra 2022. godine, a Kantonalni sud u Zenici potvrdio 4. januara, Sabiha Husić se tereti da je kao direktorica Udruženja građana "Medica" Zenica od 2014. do 2020. godine u Zenici u svojstvu odgovorne osobe kao izvršne direktorice na kojoj poziciji se nalazila po osnovu Ugovora o radu na neodređeno vrijeme od 1. jula 2007. godine, odnosno kao direktorica na osnovu Anexa ugovora od 5. januara 2019. godine, iskorištavanjem svojih ovlaštenja prekoračila ovlaštenja propisana u Pravilniku o radu.

Naime, u optužnici se navodi da je s ciljem pribavljanja sebi i drugima koristi oštetila Udruženje Medica Zenica i u ime Udruženja zaključila 97 ugovora o djelu i ugovora o autorskom djelu u ukupnom neto iznosu od 458.448,26 KM.

Od toga, sa sobom je zaključila 45 ugovora o djelu i 9 ugovora o autorskoj naknadi po kojim joj je isplaćen neto iznos od 321.737,94 KM, sa K. H. je zaključila jedan ugovor po kojem je isplaćeno 4.651,67 KM, sa Irmom Šiljak 19 ugovora o djelu i tri ugovora o autorskom djelu po kojima je isplaćeno 36.844,31 KM, sa H.-Š. A. pet ugovora o djelu sa neto isplaćenim iznosom od 17.940,78 KM, sa S. M. sedam ugovora o djelu po kojim je isplaćeno 6.139,31 KM, svjesna da su obaveze za izvršenje poslova iz tih ugovora spadale u redovnu djelatnost Udruženja te da se u tu svrhu nisu mogli zaključivati posebni ugovori o djelu ili autorskom djelu bilo sa uposlenicima ili drugim licima.

"...te istovremeno čini štetu Udruženju, što je i htjela, na koji način je pribavila imovinsku korist sebi u iznosu od 321.737,94 KM, K. H. imovinsku korist u iznosu od 4.651,67 KM, Šiljak Irmi imovinsku korist u iznosu od 71.134,25 KM, H. L. imovinsku korist u iznosu od 36.844,31 KM, H.-Š.A. imovinsku korist u iznosu od 17.940,78 KM i S. M. imovinsku korist u iznosu od 6.139,31 KM i istovremeno oštetila Udruženje građana "Medica“ Zenica za ukupan iznos od 458.448,26 KM", stoji u optužnici.

Amira Alijagić, Irma Šiljak, Fatima Mešanović-Čajlaković i Hava Brandić se terete da su kao odgovorne osobe i to kao članovi Nadzornog odbora u UG Medica Zenica očito nesavjesno postupali u vršenju dužnosti povredom odredbe člana koja propisuje obavezu da se staraju o zakonskom raspolaganju imovine te propustili dužnost nadzora propisanu istim članom prema kojem su dužni kontrolisati finansijsko poslovanje Medice Zenica.

Tužilaštvo je zatražilo i da se oduzme imovinska korist pribavljena krivićnim djelom u iznosu od 458.448,26 KM kao i da se osigura oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnom djelom i to nekoliko stanova kao i nalog u banci čime bi se Sabihi Husić i povezanim osobama H. A. uskratilo izvršenje isplata i to blokadom računa.

"Predlažemo da sud izda nalog da se navedene privremene mjere upišu u zemljišnim knjigama Opštinskog suda u Zenici, kao i da sud dostavi rješenja o mjerama osiguranja navedenim bankama na provođenje, te da Zemljišnoknjižni ured Opštinskog suda u Zenici i navedene banke dostave obavijesti Kantonalnom tužilaštvu o preduzetim radnjama. Predlažemo da mjere osiguranja ostanu na pravnoj snazi do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka, jer postoji opasnost da potraživanje F BiH u pogledu oduzimanja imovinske koristi neće biti ostvareno ili će njihovo ostvarenje biti znatno otežano ako privremene mjere ne budu određene", zaključeno je u optužnici.

Osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela presumpcijom nevinosti su nevine za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.