Crna hronika
7

Potvrđena optužnica protiv Damira Pejovića koji je Njemicu na Ilidži držao kao robinju

Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Državljanku Njemačke D.T. koja godinama živi u Sarajevu specijalna policija MUP-a Kantona Sarajevo spasila je prije nekoliko mjeseci iz ropstva u kojem se nalazila duži vremenski period. Nju je fizički i psihički maltretirao Damir Pejović, s kojim je bila u vezi.

Pejović se po rješenju Općinskog suda u Sarajevu nalazi u pritvoru od 17. februara, nakon što je uhapšen u policijskoj akciji u naselju Pejton na Ilidži. Protiv njega je 11. aprila podignuta optužnica, koja je jučer i potvrđena.

On je od septembra 2015. godine pa do 17. januara ove godine, dok je bio u vezi sa D.T. uspostavio potpunu kontrolu nad njenim životom, stavljajući je u robovski položaj, ograničavajući njeno kretanje.

U optužnici se između ostalog navodi da je Pejović od D.T. tražio da prilikom javljanja na telefon aktivira lokaciju i uključi kameru kako bi imao uvid gdje se ona nalazi, zbog čega D.T. do 17.01.2016. godine nije mogla nikuda ići i ni sa kim se susretati bez njegovog dopuštenja. Pejović je D.T. ucjenjivao time što je na početku veze fotografisao mobilnim telefonom bez odjeće pri njihovom seksualnom odnosu, da bi početkom januara 2016. godine napravio nekoliko videosnimaka njihovog seksualnog odnosa uz izgovor da mu je to garancija ako bi D.T. "pravila neke gluposti i greške", prijeteći da će snimke poslati njenim poslovnim partnerima, prijateljima i njenoj porodici.

Osim toga, prijetio je i njenoj maloljetnoj kćerci da će ih likvidirati. Sve to koristio je i kako bi mu D.T. davala novac. Tako je 11. januara D.T. sa svog računa podigla 60.000 KM i dala Pejoviću.

Optuženi je i nekoliko puta fizički zlostavljao D.T. nanoseći joj teške tjelesne povrede. Također se tereti za nelegalno posjedovanje oružja.

Optužnica Pejovića tereti za otmicu, nanošenje lakih tjelesnih povreda, i nasilje u porodici.

Trenutno je Pejoviću produžen pritvor do 15. juna ili do nove odluke Općinskog suda u Sarajevu.