Akcija "Tower"
29

Potvrđena optužnica protiv članova Kavačkog klana koji su uhapšeni u Sarajevu

S. Š.
U krugu fotografije je Dušan Jovanović, zvani Giba (Foto: Klix.ba)
U krugu fotografije je Dušan Jovanović, zvani Giba (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Dušana Jovanovića i Darka Dulovića koji su u septembru uhapšeni u Sarajevu, a koji se dovode u vezu sa Kavačkim klanom. Optužnicu je potvrdio Općinski sud Sarajevo.
U predmetu "Tower", Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je dana 06.12.2023. godine podiglo optužnicu protiv Dušana Jovanovića i Darka Dulovića.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju, optužnica je podignuta zbog krivičnog djela "Krivotvorenje isprave", a koju optužnicu je Općinski sud u Sarajevu potvrdio 11.12.2023. godine.

Zajedno sa optužnicom, Tužilaštvo KS je podnijelo prijedlog za produženje pritvora Jovanoviću i Duloviću, o čemu će Sud naknadno odlučiti.

Jovanović i Dulović su u policijskim dosjeima zavedeni kao pripadnici Kavačkog klana. Oni su uhapšeni na osnovu Interpolove potjernice koju je ranije raspisala Srbija.

Prema pisanju beogradskih medija, Dušan Jovanović Giba je, kao plaćeni ubica, dovođen u vezu sa likvidacijama pripadnika škaljarskog klana.

Njegovo ime spominjano je i tokom suđenja Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Svjedok Bojan Hrvatin je pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio da je Jovanović Giba na Krfu likvidirao Alana Kožara i Damira Hadžića, pripadnike škaljarskog klana.

Darko Dulović, kojem se sudilo učestvovanje u ubistvu Siniše Milića, bliskog saradnika Luke Bojovića, na Autokomandi, prošle godine je oslobođen optužbi.

On je u Crnoj Gori služio zatvorsku kaznu od dvije i po godine zatvora zbog trgovine drogom.