Tužilaštvo KS
90

Potvrđena optužnica protiv 15 osoba zbog preprodaje kokaina, koristili i policijske uniforme

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv 15 osoba zbog krivičnih djela razbojništva, protupravnog lišavanja slobode, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, pomoći pri počinjenju krivičnog djela, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Optuženi su Alen Fazlagić, Dalibor Vasković, Dejan Hršum, Boban Tešić, Jusuf Jusić, Miroslav Hršum, Damir Zeba, Sanjin Handžić, Dženan Zahirović, Sanjin Veljan, Haris Prašović, Jasmin Brajković, Arnela Čakalović, Amer Kojić i Zahida Fazlagić.

Kako je navedeno iz Tužilaštva KS, nakon što su postali članovi organizirane grupe optužene se tereti da su nabavljali i prodavali opojnu drogu kokain, speed, marihuanu i ekstazi na području Kantona Sarajevo.

"Prilikom izvršenja navedenih krivičnih djela koristili su policijske uniforme, lisice za vezivanje, rotaciju, fantomke, automatske puške i pištolje", saopćeno je iz Tužilaštva.

Alena Fazlagića, Dalibora Vaskovića, Dejana Hršuma i Bobana Tešića tereti se da su 7. decembra 2016. godine, po prethodnom dogovoru, sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist od 70.000 KM, nakon što je Alen Fazlagić od Harisa Prašovića za iznos od 1.000 KM kupio putničko motorno vozilo, a Dalibor Vasković nabavio policijske uniforme, fantomke i sredstvo za vezivanje - lisice, a Boban Tešić rotaciono svijetlo tzv. blinker.

Nakon toga je Boban Tešić vozilom pratio A. L. koji se kretao od naselja Otoka u smjeru svoje kuće na Ilidži, o čijem kretanju je telefonom obavijestio Dalibora Vaskovića koji je s Dejanom Hršumom i Alenom Fazlagićem čekao ispred kuće A. L.

Kada je A. L. vozilom došao u određenu ulicu, u istu ulicu je vozilom došao Dalibor Vasković s drugovima, stali su ispred vozila A. L., čime su mu onemogućili dalje kretanje, nakon čega je iz vozila izašao Alen Fazlagić u crnoj uniformi s natpisom "Policija" s fantomkom na glavi i automatskom puškom u rukama koju je usmjerio prema vozilu i A. L.

Potom je Dejan Hršum s pištoljem u ruci prišao vozilu u kojem se nalazio A. L. i rekao mu da su pripadnici policije koji imaju naredbu da ga liše slobode te naredio A. L. da izađe iz vozila, što je A. L. u strahu za svoj život i učinio, potom mu je Alen Fazlagić na ruke stavio "lisice" i na silu ga, upotrebom fizičke snage i protiv njegove volje uveo i stavio na zadnje sjedište vozila.

Dejan Hršum mu je na glavu stavio jednu PVC kesu kojom je A. L. u potpunosti prekrio glavu i lice, potom je u pravcu planine Igman vozilom prvo krenuo Boban Tešić, za kojim je krenulo i drugo vozilo, da bi se dolaskom na lokalitet Male Grkarice na planini Igman oba vozila zaustavila, iz kojih su izašli Boban Tešić, Dalibor Vasković, Alen Fazlagić i Dejan Hršum, nakon čega su A. L. s lisicama na rukama i kesom na glavi izveli iz vozila.

Alen Fazlagić ga je pretresao i otuđio njegove lične dokumente i novac u iznosu od blizu 70.000,00 KM, u valutama eura, dolara i konvertibilnih maraka u raznim apoenima, potom su A. L. s lisicama na rukama i kesom na glavi stavili na prednje suvozačevo sjedište vozila i naredili mu da sjedi dok po njega ne dođe "druga patrola", nakon čega su Vasković, Fazlagić, Hršum i Tešić ušli u vozilo, da bi se tokom vožnje zaustavili na lokalitetu planine Igman.

Tu su Alen Fazlagić i Dejan Hršum izašli iz vozila i od sebe odbacili torbu crne boje u kojoj se nalazilo vatreno oružje i oprema koju su koristili prilikom izvršenja krivičnog djela razbojništva, potom se vratili u vozilo i otišli do naselja Lukavica, gdje su Vasković, Hršum, Fazlagić i Tešić izvršili podjelu novca otuđenog od A. L., nakon čega su se udaljili u nepoznatom pravcu, čime su A. L. pričinili materijalnu štetu u iznosu od 70.000 KM.

Dakle, Alen Fazlagić, Dalibor Vasković, Dejan Hršum i Boban Tešić su upotrebom sile protiv neke osobe oduzeli tuđu pokretninu s ciljem da njenim prisvajanjem pribave sebi protivpravnu imovinsku korist, te su tu osobu protupravno zatvorili i držali zatvorenu.