Apelaciono vijeće Suda BiH
0

Potvrđena 20-godišnja zatvorska kazna Đorđu Ždrali

Sarajevo-x.com
Đorđe Ždrale
Đorđe Ždrale
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdio je prvostepenu kaznu Đorđu Ždrali kojom je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS, potvrdila je za Sarajevo-x.com Manuela Hodžić iz Službe za informisanje Državnog suda.

Riječ je o pravosnažnoj presudi, što znači da strane nemaju više nikakvih prava na žalbu, te će Ždrale biti upućen na odsluženje zatvorske kazne. Hodžićeva je istakla da je Apelaciono vijeće potvrdilo kaznu Ždrali (20 godina), ali i da je promijenjena kvalifikacija djela, u odnosu na prvostepenu presudu. O tome će, kako je dodala, više informacija iz Suda dati u ponedjeljak.

Ždrale je u prvostepenom postupku 17. aprila ove godine osuđen na 20 godina zatvora. Sud je utvrdio da je Ždrale 7. juna 2000. godine u Bijeljini zajedno sa njemu poznatim osobama počinio ubistvo Mauzera i ugrozio bezbjednost ljudi koji su u tom momentu bili u neposrednoj blizini.

Sud je u prvostepenom postupku utvrdio da je ubistvo izvršeno na naročito surov i podmukao način, te da je nakon pažljivog razmatranja dokaza Tužilaštva i odbrane, van svake sumnje utvrđeno da je Ždrale izvršio ubistvo, kao što piše u optužnici. Sud je, takođe, prihvatio nalaze vještaka Dušana Keckarevića i Rijada Konjuhodžića, koji su pronašli dominantan DNK profil Đorđa Ždrale u rukavici, pronađenoj u autu iz kojeg je izvršeno ubistvo.

U izdržavanju kazne za ubistvo Mauzera u Bijeljini, osuđenom će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 17. januara prošle godine.

Ždrale je u septembru 1996. godine osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva Gorana Batinića, ali je odležao pet godina i tri mjeseca, nakon čega ga je pomilovao tadašnji predsjednik RS Mirko Šarović. Ždrali je suđeno i za ubistvo bračnog para Todorović na Palama, ali je oslobođen tih optužbi.

Na Ždralu je dva puta pokušan atentat. Nakon drugog pokušaja, on je krajem 2006. godine otišao u inostranstvo. Uhapšen je 17. januara prošle godine na frankfurtskom aerodromu na osnovu Interpolove potjernice. Iz zatvora u Vajterštatu, vlastima BiH izručen je nakon manje od mjesec dana.