FUCZ
80

Potraga za mladićima nestalim kod Jajca vrši se sonarom sa kamerom

Klix.ba
Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i danas nastavljaju potragu za dvojicom mladića koji su nestali nakon što su u nedjelju, 21.5.2017. godine, na magistralnom putu M-16 automobilom sletjeli s puta u rijeku Vrbas u općini Jajce.

Pripadnicima ronilačkog tima FUCZ danas su se pridružili i ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Ronilačka jedinica SIPA-e te pripadnici jedinice za podršku Srednjobosanskog kantona iz Travnika.

Nakon što je vođa ronilačkog tima FUCZ upoznao ostale sa situacijom na terenu, smanjenom vidljivošću zbog zamućenosti vode usljed kišnih padavina i korištenim metodama pretrage, nastavljena je potraga.

Zbog mutne vode i slabe vidljivosti, FUCZ u potragu je uključila i tim koji će lokaciju pretražiti sonarom sa kamerom kako bi se na pojedinim mjestima odredila dubina vode zbog sumnje da postoje grane na dnu koje bi mogle zaustaviti tijela nastradalih mladića.

Kako se za sljedeću sedmicu predviđaju povoljnije vremenske prilike, a time i bolja vidljivost u vodi, pripadnici ronilačkog tima FUCZ nastavit će od ponedjeljka sa intenzivnijom potragom.

FUCZ u ovu potragu uključila je svu opremu i obučene pripadnike ronilačkog i timova za spašavanje na vodi i pod vodom kako bi se tijela nestalih mladića što prije pronašla.