Crna hronika
20

Potpredsjednik Federacije BiH posjetio Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu

Klix.ba
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom paljenja skladišnog prostora Hrama Preobraženja Gospodnjeg, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović je danas posjetio Hram.

Dunović očekuje da nakon brze i efikasne policijske akcije i kriminalističke obrade Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo poduzme sve mjere u cilju adekvatnog sankcioniranja odgovornih za paljenje dijela Hrama.

Ukoliko se radi o namjernom podmetanju požara, prema riječima potpredsjednika, ponovo bi na sceni imali retrogradne snage koje pokušavaju uništiti svaki vid suživota u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

"U Sarajevu se posebna pažnja posvećivala i tokom rata očuvanju vjerskih objekata od onih koji negiraju svaki vid zajedništva i multikulturalnosti. Smatram da je Sarajevo civilizacijski i historijski doseglo takav vid tolerancije i suživota da nas ovakav čin vraća u srednji vijek. Najoštrije osuđujem ovakav postupak, jer sam siguran da građani Sarajeva svih nacionalnosti i vjeroispovjesti ne žele podjele koje ih vode ka uništavanju sigurnosti i imovine vjerskih objekata. Onaj ko je u stanju napraviti takav čin ili ga opravdati, ne zna ništa o historiji Sarajeva i Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju potpredsjednika FBiH.

Dunović se osvrnuo i na izjavu Ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića koji je "tražio" hitnu istragu, a istovremeno izjavio da se po pitanju najavljenog referendum u RS-u ne želi miješati u unutrašnje poslove BiH.

Smatram da Dačić ne može 'tražiti' od BiH, kao suverene države, da poduzima ono što je u našoj nadležnosti. Može dati podršku legitimnim organima BiH ili osuditi postupke onih koji rade na uništavanju crkvene imovine i unošenju nesigurnosti među vjernike. Ukoliko se on odlučio ne miješati u unutrašnje stvari BiH kada je u pitanju referendum u RS-u, neka tako ostane i u ovom slučaju", navodi se na kraju saopćenja.