Ministarstvo sigurnosti BiH
0

Potjernica za Karayem Kamelom u 187 zemalja

Piše: A. Karadža
Međunarodna difuzna potjernica protiv Karaya Kamela raspisana je 03.08.2009. godine i dostavljena svim zemljama članicama Interpola, odnosno u 187 zemalja te Generalnom sekretarijatu u Lyonu, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz ovog ministarstva napominju i da je Ured za saradnju sa Interpolom pri Ministarstvu sigurnosti BiH uputio zahtjev za objavljivanje i crvene potjernice za navedenim licem.

Difuzna potjernica je potjernica kojom se može tražiti potraga za licem u cilju njegovog hapšenja i ekstradikcije i ona se, zbog hitnosti, raspisuje prije crvene potjernice, kojom se također lice traži u cilju hapšenja i ekstradikcije.

Za razliku od crvene potjernice, difuznu potjernicu Nacionalni centralni biroi Interpola mogu odmah poslati svim zemljama članicama ili pojedinim zemljama članicama putem Interpolove zaštićene mreže.

Crvenu potjernicu objavljuje Generalni sekretarijat na zahtjev Nacionalnog centralnog biroa, međunarodne organizacije ili drugog ovlaštenog organa sa kojim Interpol ima potpisane posebne sporazume, nakon što Pravni odjel Generalnog sekretarijata provjeri provjeri da li predmetni zahtjev zadovoljava sve kriterije za procesuiranje informacijam kanalima Interpola, pojasnili su iz Ureda za saradnju sa Interpolom BiH.

Nakon što Generalni sekretarijat objavi crvenu potjernicu na svom zaštićenom sajtu, dio informacija će biti dostupan i na javnom sajtu Interpola. Bez obzira na to, Karay Kamel tražen je na međunarodnom nivou u svim zemljama Interpola.

Podsjećamo da je Karay Kamel iskoristio vanzatvorske pogodnosti te se nije vratio u zatvor nakon godišnjeg odmora koji je dobio.

On se nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Zenica u ukupnom trajanju tri godine i 10 mjeseci, zbog kaznenih djela razbojništva i nasilja u obitelji. U Zavodu je bio od 11. juna 2007. i izdržao je više od polovine zatvorske kazne.