Dokazalo Tužilaštvo ZHK
0

Posušak osuđen na godinu zavora zbog neovlaštene prodaje šest skupocjenih automobila

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Presudom Općinskog suda u Širokom Brijegu Damir Mitar zvani Rajkić (43) iz Posušja, osuđen je pravomoćno na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela nedopuštene trgovine i prodaje šest skupocjenih automobila.

Njegovu krivnju je dokazalo Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona u Širokom Brijegu, a optužnicu u ovom predmetu zastupao je tužitelj Josip Aničić.

Od Damira Mitra je oduzeta imovinska korist pribavljena počinjenjem krivičnog djela u iznosu od 374.326,66 KM, koja će postati vlasništvo i imovina Kantona Zapadnohercegovačkog.

"Damir Mitar je osuđen zbog toga što je u vremenskom periodu od 2010. do 2016. godine u Širokom Brijegu i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini baveći se trgovinom u obliku djelatnosti bez odobrenja nadležnog organa prodao šest skupocjenih automobila. Automobile je uvozio iz inozemstva i prodajom automobila na ime nabave i prodajne cijene ostvario je imovinsku korist u iznosu od 374.326,66 KM", navodi se u obrazloženju presude.

Tokom postupka, kako se navodi, tužilaštvo je sudu predočilo nalaz i mišljenje vještakinje financijske struke i više od 120 materijalnih dokaza, što je bio temelj za donošenje pravomoćne osuđujuće presude.