Vatra progutala sve
912

Posjetili smo zgarište fabrike kod Viteza: Mještani u šoku, tu je radilo skoro cijelo selo

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Neprospavana noć je iza mještana Ljubića kod Viteza, koji su s vatrogascima gasili požar u firmi "Eko Trstika", u kojoj je radilo skoro cijelo selo. Epilog večeri je jedan povrijeđen vatrogasac, u potpunosti izgorjela firma i dvije kuće te šok svih onih koji su bili vezani za ovu firmu.

Vatrogasci DVD Stari Vitez još uvijek se nalaze na terenu kako bi u potpunosti ugasili žar u ostacima fabrike. Iscrpljeni i umorni nakon cjelonoćnog angažmana smogli su snage da se zahvale drugim vatrogasnim jedinicama koje su im pomogle te mještanima Ljubića i okolnih sela, koji su s njima proveli neprospavanu noć.

Vlasnik firme "Eko Trstika" Mehmed Patković u izjavi za Klix.ba je kazao da je za samo dva sata izgorjelo sve što su gradili deset godina.

"Sav izvoz je bio za Njemačku, a gradili smo eko ograde i pločasti namještaj. Bili smo uspješni, imali smo dosta kooperanata, a iza nas je preteška noć i još uvijek smo svi pod šokom. Nema riječi kojima bismo mogli opisati sve ovo. Najviše mi je žao komšije koji je ostao bez krova nad glavom. Sve ćemo pokušati sanirati, s momcima koji su ovdje radili", izjavio je Patković.

Jedan od radnika firme "Eko tristika" Ahmed nam je kazao da su cijelu noć radili na gašenju požara.

"Nije bilo lako gasiti ovu vatru, ali uz pomoć vatrogasaca i mještana uspjeli smo. Ova firma je bila majka mještanima, boli kada ste uposlenik ovdje i kada gledate da sve nestaje. Teško nam je svima, ali nastavit ćemo dalje, kako i šta će biti niko još ne zna. Sve je ovo svježe i potreseni smo ovim što se desilo", izjavio je Ahmed.

Mještani Ljubića na izmaku snage jutro provode u svojim dvorištima i gledaju u požarište.

"Plamen se veoma brzo proširio, ali dok su vatrogasci došli, vatra je već zahvatila veliki dio fabrike, kuće i štalu... Mještani su bili maksimalno na raspolaganju, čak su došli i iz drugih sela i svi smo ovdje dočekali zoru. 'Eko Trstika' je bila 'majka' ovdje mladima, veliki broj porodica je ovdje radio. Ovom čovjeku treba pomoći, nije bio dužan nikome ništa, svi su bili zadovoljni plaćama, nikada nije kasnio i ovakvim ljudima treba pomoći", izjavio je mještanin Ljubića Kasim Patković.

Muharem Čupina, rukovodilac Vatrogasne jedinice Vitez, je kazao da su po dojavi na mjesto događaja poslali dva vozila te da je požar gasilo 11 vatrogasaca.

"Ovo je jedan od većih požara u mojoj 25-godišnjoj karijeri. Kolege iz Travnika su nam pomogli, JP Vidkom, ali i mještani Ljubića, pomogli su nam da ugasimo požar. Amir Merdžan je povrijedio nogu prilikom gašenja požara i trenutno je u bolnici. Vatrogasci su dali 200 posto od sebe, bila je velika vatrena buktinja kojoj niste mogli prići ni na 20 metara. Hvala svima koji su bili s nama", kazao je Čupina.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona još uvijek se nalaze na mjestu događaja, gdje će, nakon što se stvore uslovi i osigura sigurnost, obaviti uviđajne radnje i utvrditi uzrok požara.