Pokušao silovati vlastitu kćer
0

Porodica u Kući spasa, a zlostavljač na slobodi

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Majka četvero djece iz sela u blizini Bihaća koja je pobjegla od muža nasilnika nakon što je ovaj pokušao silovati njihovu 13-godišnju kćer, zbrinuta je zajedno sa djecom u bihaćkoj Kući spasa, koju bez ikakve finansijske podrške vode volonteri iz organizacije "Žene sa Une".

Direktorica Kuće spasa Hatidža Pečenković istakla je da je, obzirom na prethodno iskustvo sa žrtvama porodičnog nasilja, ne čudi činjenica da je napasnik i alkoholičar koji je godinama zlostavljao svoju ženu, a prije tri dana nasrnuo i na vlastitu kćer, već sada na slobodi.

"Policija nije kriva što je sud nakon 24 sata pritvora pustio na slobodu takvog jednog nasilnika. Naša pravosudni sistem previše je spor i daje premale kazne na zlostavljače. Kćerka koju je otac pokušao silovati sutra će dati iskaz, pa će se kasnije odlučiti šta će sa njima biti, odnoso da li će nasilnik biti izmješten iz kuće", kazala je Pečenković.

Objasnila je da Kuća spasa u Bihaću već godinama posluje bez ikakve podrške institucija. Sada kada su na rubu propadanja, Pečenković ističe da će iz inata nastaviti sa radom i brigom za žrtve nasilja.

"U kući trenutno boravi osam žrtva porodičnog nasilja. Djeca iz posljednjeg slučaja sada se osjećaju dobro, rasteretila su se dolaskom u našu kuću, dok je njihova majka u teškom emotivnom i psihičkom stanju", rekla je Pečenković.

Naime, majka je kobnog dana sa djecom pobjegla od kuće, a nakon višednevnog skrivanja po okolnim šumama, porodica je smještena na sigurno.

Pečenković je dodala da su joj predstavnici kantonalne vlasti u nekoliko navrata obećavali pomoć u zbrinjavanju žrtava, no obećanja su ostajala samo na riječima.

"Ponovljam, uz pomoć humanih ljudi u Bihaću i mojih kolega, iz inata ćemo nastaviti sa radom", poručila je ona.