Uslijed padavina
0

Poplavljeno nekoliko bihaćkih naselja

FENA
Foto: Bihac.org
Foto: Bihac.org
Višednevne padavine, koje su već nekoliko dana zahvatile područje USK-a, a nakon što im se sinoć i jutros značajno povećao obim, prouzrokovale su poplave u nekoliko bihaćkih naselja, a najteža situacija je od Kamenice prema Gati.

Na pojedinim lokalitetima voda je prodrla i u kuće. Ono što mještane posebno iritira jeste činjenica da se ovakve situacije konstantno ponavljaju a nadležni organi vlasti ne čine ništa da se tome stane na kraj.

Uzrok ovako teškog stanja je u neadekvatnom održavanju puteva i kanala za oborinske vode od strane nadležnih organa i poduzeća, izjavio je pomoćnik direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite Muhamed Pečenković.

Prema njegovim riječima, ekipe Civilne zaštite su na terenu i prate situaciju, te će ukoliko nivo vode i dalje bude rastao poduzeti aktivnosti kako bi se proglasilo stanje "prirodne nesreće".

Prema podacima kojima raspolaže Civilna zaštita, poplave su zahvatile samo područje bihaćke općine, dok u ostalim općinama USK-a za sada nema poteškoća. Poplavljena naselja obišla je danas i delegacija Vlade i Skupštine USK-a, predvođena premijerom Šemsudinom Dedićem.

On je istakao da će se kantonalni organi vlasti u narednom periodu založiti da se iznađe rješenje ovog problema, jer je činjenica da se poplave dešavaju uvijek na istim mjestima, što znači da je potrebno uložiti dodatne napore na odbrani od poplava.

Ovo nije jedini slučaj poplava. Zbog obilnih padavina u prethodna tri dana rijeka Miloševica se jutros izlila iz korita i poplavila oko 20 porodičnih kuća u prijedorskom naselju Topolik. Presječena je i putna komunikacija, koja Topolik povezuje sa Stevića mostom.

Pripadnici prijedorske Vatrogasne jedinice nalaze se na ugroženom području i pomažu građanima.Mještani Topolika strahuju od još obilnijih padavina, jer bi u tom slučaju, kako kažu, kompletno naselje bilo poplavljeno i najavljuju da će pomoć zatražiti od prijedorske općinske uprave i Vlade RS.