Po treći put
16

Ponovo se razmatra presuda bivšim specijalcima MUP-a RS za pljačku više od pola miliona KM

Dž. P.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Bivši specijalci MUP-a Republike Srpske Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te njihov saučesnik i civil Oleg Banda, koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora, danas su se po treći put našli pred vijećem Vrhovnog suda Republike Srpske.

Njihovi advokati uložili su žalbu na osuđujuću presudu banjalučkog Okružnog suda iz jula prošle godine, te zatražili da se optuženi oslobode, kao i da im se ukine pritvor. Tužiteljica Živana Bajić rekla je da su navodi odbrane neosnovani, te zatražila od vijeća Vrhovnog suda da potvrdi prvostepenu presudu.

Malić, Paraš i Popović, koji su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske, osuđeni su na jedinstvene kazne zatvora od po deset i po godina, dok je Banda dobio osam i po godina zatvora. Prema presudi su morali vratiti 540.000 KM, dio ukradenog novca od ukupno 617.000 KM, a za ostatak nije utvrđeno gdje se nalazi.

Njima se prošle godine u Okružnom sudu Banja Luka treći put sudilo za pljačku novca UniCredit banke iz vozila "Sector security" na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška u septembru 2015. godine. Vrhovni sud je dva puta ukidao osuđujuće presude.