Vandali ne odustaju
0

Ponovo demoliran Dom pisaca i prostor Društva pisaca BiH

Piše: N. Jamaković
(Foto: N. Jamaković/Sarajevo-x.com)
Nepoznate osobe ponovo su, u noći na ponedjeljak, provalile u prostorije Društva pisaca BiH i restoran Dom pisaca na Marijin Dvoru u Sarajevu.

Tačnije, sad su uništili sve ono što im nije pošlo za rukom u rušilačkom pohodu prije sedam dana, kad su uništili dokumentaciju i svu kompjutersku opremu, uključujući i vrijednu arhivu Društva, te porazbijali akvarijume i polomili cvijeće u restoranu.

Glavna tajnica Društva, Majda Kovač, vidno potresena, za Sarajevo-x.com je kazala da su vandali ušli na ista vrata kao i prije sedam dana, s tim da su sad doslovno uništili sve, u oba prostora.

Odmah do ovog objekta nalazi se rezidencija koja ima svog čuvara, no kako su nam rekli, on nije reagovao, niti je, navodno, išta čuo. Stanari okolnih zgrada navode kako su vandali prije demoliranja prostorija Društva i restorana konzumirali alkohol u restoranu.

Sinoć je također razbijeno i staklo na izlogu prodavnice hrane Organic, koja se nalazi kojih stotinjak metara dalje. Vlasnik te radnje nam je rekao da su bili na meti pljačkaša i prije sedam dana, kad su prvi put demolirane prostorije Društva i restoran Dom pisaca.

"Tad su provalili vrata i odnijeli pazar. Sinoć su velikom kamenom gljivom razbili izlog, ali ništa nisu odnijeli", kazao nam je vlasnik.

Kako smo nezvanično saznali, sinoć je policija kod Holiday Inna privela trojicu mladića, a tragaju za četvrtim, koji se dovode u vezu s ovim djelima. Navodno su oni priznali da su opljačkali radnju Organic te razbili njen izlog, a policija ispituje njihovu odgovornost i u vezi sa demoliranjem prostorija Društva i Doma pisaca.