{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ponovljeno suđenje optuženim za ubistvo Rahmana Hajdarpašića

F
4.4.2007. u 15:30
0
0
Ponovljeno suđenje optuženim za ubistvo Rahmana Hajdarpašića
0
Ponovljeno suđenje optuženim za ubistvo Rahmana Hajdarpašića
Ponovljeno suđenje Ismetu Bajramoviću Ćeli, Mahiru Rađi i Mersudu Ličini, te Svjetlani Đumišić (rođ Kostić) i Aidi Omerović, optuženima za ubistvo Rahmana Hajdarpašića 31. marta 2000. u ondašnjem fast-fudu "Brajlović" na Ilidži, počelo je ispočetka zbog proteka više od 30 dana od održavanja posljednjeg pretresa.
Konstatovano je to na ročištu održanom danas u Kantonalnom sudu Sarajevo.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Jasenko Ružić, uz pristanak strana u postupku (odbrane i optužbe), podsjetio je na radnje koje su izvršene tokom odvijanja postupka, uključujući i iskaze saslušanih svjedoka.

Istovremeno, svjedoci Mualem Bašalija, Fikreta Kožo, Husein Mahmutović (bivši načelnik Općine Ilidža) i Željko Štok (pripadnik MUP-a KS-a) su izjavili kako ostaju pri ranije datim iskazima.

Naime, spomenuti svjedoci ranije su u više navrata saslušavani, budući da se radi o ponovljenom suđenju.

Vrhovni sud Federacije BiH dosad je u dva navrata ukinuo presudu u ovom predmetu, što je dovelo do obnavljanja suđenja pred prvostepenim sudom.

Prvostepeni postupak u ovom predmetu rezultirao je izricanjem višegodišnjih zatvorskih kazni Bajramoviću, Rađi i Ličini, dok su Kostić i Omerović bile osuđene na po godinu dana zatvora zbog pomaganja, odnosno prikrivanja dokaza.

Epilog prvog ponavljanja postupka u Kantonalnom sudu Sarajevo, koji je naložio Vrhovni sud FBiH, bio je oslobađanje od optužbi, odnosno izricanje oslobađajuće presude svim akterima ovog slučaja.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. april.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: