Potvrđeno iz Tužilaštva
0

Policija uhapsila napadača na novinara u Brčkom pa ga pustila na slobodu

A. K.
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Novinar iz Brčkog Mirza Dervišević proteklog petka je fizički ponovno napadnut, a osoba osumnjičena za to je uhapšena. Nakon 48-satnog zadržavanja u pritvoru osumnjičeni muškarac je pušten na slobodu.
Tužilaštvo Brčko distrikta u saradnji s policijom postupa na rješavanju slučaja napada na novinara Mirzu Derviševića, koji se 12. januara dogodio u ugostiteljskom objektu Kutak.

"Brzom reakcijom organa gonjenja osumnjičeni B. R. (40) je uhapšen i priveden zbog sumnje da je prema oštećenom počinio krivična djela teške tjelesne povrede, u pokušaju, i ugrožavanja sigurnosti. Organi krivičnog gonjenja u distriktu Brčko hitno preduzimaju radnje dokazivanja njegove krivične odgovornosti i neodložnog procesuiranja", naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Kako su dodali, ubrzo po prijavi ovog događaja, osumnjičeni za ovaj napad je uhapšen i zadržan u maksimalnom trajanju, najprije 24 sata od strane policije, a zatim i dodatnih 24 sata od strane tužilaštva.

"Za to vrijeme je, uprkos izostanku zakonskih razloga za daljnje zadržavanje putem mjere pritvora, izvršena potrebna kriminalističko-tehnička obrada, kao i druge radnje važne za daljnji tok istrage i efikasno procesuiranje osumnjičenog. Osumnjičeni B. R. je odmah ispitan, a uz daljnje intenzivno postupanje Tužilaštva i Policije u provođenju istrage, donošenje tužilačke odluke u ovom predmetu očekuje se u vrlo kratkom roku", dodali su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Iz te pravosudne institucije su kazali da u saradnji sa policijom intenzivno postupaju i na rješavanju slučaja napada na istog novinara, koji se 19. augusta 2023. godine, također u večernjim satima, dogodio u ulici Marina Držića u Brčkom.

"U ovom slučaju, trojica osumnjičenih izloženi su kaznenom progonu zbog sumnje da su prema Derviševiću počinili krivično djelo lake tjelesne povrede. Brojne potrebne radnje dokazivanja u ovom predmetu, nužne za donošenje zakonite i pravilne i tužilačke odluke, provode se bez bilo kakvog odlaganja", zaključili su iz Tužilaštva Brčko distrikta.