Pobjegli iz Lukavice
96

Policija u Sarajevu traga za četvoricom odbjeglih migranata, tvrde da nisu opasni

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je grupa migranata u poslijepodnevnim satima pobjegla iz Imigracionog centra za ilegalne migrante u BiH, koji je smješten u Lukavici u Istočnom Sarajevu, policija je saopćila je da su tri odbjegla migranta pronađena, dok se za preostalim još uvijek traga.

Kako nam je saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, dva migranta su pronađena na području RS-a, dok je jednog migranta ranije pronašlo obezbjeđenje Imigracionog centra za ilegalne migrante u BiH na području sarajevske općine Novi Grad.

Za dva Ažirca, jednim Sirijcem i jednim Libijcem još uvijek se traga, a prema posljednjim informacijama iz MUP-a KS ova lica ne predstavljaju opasnost po sigurnost građana.

Istragom će biti utvrđeno na koji način su migranti uspjeli pobjeći iz Imigracionog centra u Lukavici.

Iz Službe za poslove sa strancima je saopćeno da je grupa od petnaestak korisnika centra pokušala pobjeći i napustiti krug imigracionog centra.

Brzom reakcijom službenika obezbjeđenja imigracionog centra Službe za poslove sa strancima, upotrebom sredstava prinude, spriječeno je bjekstvo devet osoba, saopćili su.

"Šestosoba je uspjelo preskočiti ogradu i uputiti se u nepoznatom pravcu. Radi se o osobama kojima je izrečena mjera protjerivanja i koji se nalaze u postupku readmisije. Navedene osobe nemaju utvrđen identitet, a prema njihovoj sopstvenoj izjavi, riječ je o tri državljanina Libije, dva državljanina Alžira i jednom državljaninu Sirije.

Na širem pojasu oko imigracionog centra, službenici osiguranja i pratnje uspjeli su pronaći i vratiti dvije osobe, državljane Libije i staviti ih pod nadzor u imigracioni centar.

Za četiri preostale osobe potraga je u toku, o čijem bjekstvu su obaviješteni, MUP Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo i terenski centri Službe u cilju njihovog pronalaska.

"Napominjemo da se ovdje ne radi o peosoba koja bi mogla predstavljati prijetnju bezbjednosti Bosne i Hercegovine, a koja su stavljena pod nadzor u imigracioni centar i kojima je Služba donijela rješenje o protjerivanju i zabrani ulaska u BiH. Navedene osobe nisu učestvovala u pokušaju današnjeg bijega i nalaze se pod nadzorom u imigracionom centru" saopćili su.