Sarajlije u strahu
450

Policija tvrdi da traga za odbjeglim Sejfovićem, a na ulicama i izlazima iz Sarajeva nema patrola

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Bentbaša (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nakon što je zatvorenik Amel Sejfović danas pobjegao iz sarajevskog zatvora u centru grada i pri tome navodno pucao na zatvorske čuvare, na ulicama i izlazima iz grada policijskih patrola gotovo da i nema. Dok su Sarajlije u opravdanom strahu, iz MUP-a KS tvrde da je raspoloživo ljudstvo na terenu.

Iako je Sejfović naoružan i pri tome jako opasan, MUP KS nije niti putem svojih službenih stranica, niti putem medija obavijestio građane o ovom događaju.

Policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović tvrdi da su mjere podignute na najviši nivo te da je raspoloživo ljudstvo na terenu, a naš reporter je obišao sve izlaze iz grada i nije primijetio niti jednu policijsku patrolu.

"Zatvorenik nije pobjegao nama nego iz ustanove koja nije u našoj nadležnosti. Mi smo aktivnosti stavili na najveći stepen, izlaze, ulaze, sektor kriminalističke policije radi svoj dio posla, u KPZ-u su dva tužioca. Nastavljaju se aktivnosti, uključene su federalne i državne agencije i zajedno radimo na rasvjetljavanju okolnosti koje su dovele do bijega. Saopćenje i upute za građane ćemo zajedno s Tužilaštvo KS izdati nakon završenog uviđaja. Ukoliko imaju bilo kakve informacije o bjeguncu građani se mogu obratiti prvoj stanici policije ili na broj Operativnog centra, sve je na raspolaganju", kazao je Halilović za Klix.ba.

Amel Sejfović je jedan od optuženih za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža, kada je poginuo biciklista Kemo Bašić. Sejfović je na čuvara u zatvoru navodno pucao tokom šetnje u dvorištu, a tom prilikom niko nije povrijeđen. Ispred zatvora ga je čekala maskirana osoba na motoru. Nije poznato kako je u zatvoru uspio doći do vatrenog oružja, kao niti u kojem pravcu se uputio.

U Operativnom centru MUP-a KS su nam prvobitno kazali da je za davanje informacija o slučaju nadležno Tužilaštvo KS jer je glasnogovornica MUP-a na godišnjem odmoru. Međutim, iz Tužilaštva KS su nam kazali da samo MUP može davati operativne informacije o policijskim kontrolama.

Dežurni tužilac je naredio da niko od uposlenika ne smije napustiti prostorije KPZ-a dok uviđaj ne bude gotov.

Prema optužnici koja je potvrđena 28. aprila prošle godine, pljačku su isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović. Prilikom pljačke su udarali radnike i natjerali ih da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.