Nakon dvije godine
33

Policija traga za Aleksandrom Živkovićem i Safetom Korićem zbog ubistva Adnana Salčina

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisala je potjernicu za Aleksandrom Živkovićem i Safetom Korićem zbog ubistva Adnana Salčina, sina ratnog komandanta Ramiza Salčina. Potjernica je raspisana dvije godine nakon što je SIPA protiv njih podnijela izvještaj.

Adnan Salčin upucan je 2. marta 2015. godine u svom automobilu zaustavljenom na raskrsnici u sarajevskom naselju Mojmilo. Jedan metak pogodio ga je u rame a drugi, koji je bio smrtonosan, u srce. Pet godina poslije, raspisane su potjernice zbog njegovog ubistva.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u saradnji s policijskim službenicima Uprave policije MUP-a KS i pod nadzorom Tužilaštva KS, još 2018. godine podnijeli izvještaj protiv dvije osobe o postojanju osnova sumnje o počinjenom ubistvu Adnana Salčina.

Živković i Korić su tada spominjani kao izvršilac, odnosno pomagač. Dvije godine poslije, Kantonalni sud u Sarajevu je utvrdio da postoje elementi da za njima budu raspisane potjernice.

Aleksandar Živković Sale rođen je 2. aprila 1989. u Beogradu, dok je Safet Korić rođen 28. aprila 1982. godine u Bijelom Polju. Obojica su osumnjičena za krivično djelo ubistvo iz člana 166. a u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Živković se tereti kao direktan izvršilac ubistva a Korić kao njegovog pomagač.