Dojava stigla e-mailom
0

Policija pronašla maloljetnika koji je uputio lažnu dojavu o postavljenoj bombi u Tuzli

A. K.
Policija je obavila KDZ pregled objekta (Foto: A. K./Klix.ba)
Policija je obavila KDZ pregled objekta (Foto: A. K./Klix.ba)
Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona pronašli su osobu koja je 6. juna uputila lažnu dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi u Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli. Iz policije su potvrdili da je riječ o maloljetnoj osobi.

Naime, Policijskoj stanici Centar u Tuzli 6. juna ove godine obratio se uposlenik Srednje medicinske škole i prijavio da je, neposredno prije prijave, na službenu e-mail adresu zaprimljena poruka da je u spomenutoj školi postavljeno eksplozivno sredstvo.

Odmah nakon zaprimljene prijave, policijski službenici izvršili su evakuaciju učenika i uposlenika škole, dok su službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ Uprave policije MUP-a TK-a izvršili unutrašnji pregled prostorija, ali nije pronađena eksplozivna naprava.

U cilju rasvjetljavanja krivičnog djela, službenici Uprave policije, pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, izvršili su izuzimanje potrebne dokumentacije, te poduzeli sve mjere i radnje u svrhu identifikacije pošiljaoca spornog e-maila.

"Na osnovu prikupljenih informacija, uz saradnju sa međunarodnim policijskim agencijama i organizacijama, policijski službenici došli su do saznanja o mogućem počiniocu, a riječ je o maloljetnoj osobi. postupajući po naredbi Općinskog suda u Tuzli 16. juna je izvršen pretres stambenih prostorija koje koristi osumnjičena osoba, kojom prilikom su pronađeni i izuzeti tragovi i dokazi važni za krivični postupak te će u narednom periodu, protiv počinioca, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podnesen izvještaj, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba znaka za pomoć i opasnost", naveli su iz Uprave policije MUP-a TK.

Kako dalje ističu, u proteklom periodu Uprava policije MUP-a TK zaprimila je određen broj prijava o postavljenim eksplozivnim napravama (u drugim školama i jednom tržnom centru), gdje je KDZ pregledom utvrđeno da se radi o lažnim dojavama, najvjerovatnije s ciljem zaustavljanja nastavnog procesa i prometa, koje su izazvale uznemirenost građana te bespotrebno angažovanje većeg broja policijskih službenika, kao i drugih nadležnih službi (Vatrogasne jedinice i Službe hitne medicinske pomoći).

S tim u vezi, iz policije napominju da službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog i kompjuterskog kriminaliteta, u saradnji sa međunarodnim policijskim agencijama i organizacijama, intenzivno poduzimaju sve raspoložive mjere i radnje na prikupljanju digitalnih tragova i dokaza, u cilju identifikacije i procesuiranja počinilaca ovih krivičnih djela, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.