Distrikt Brčko
0

Policija oduzela lovačke puške i municiju

SRNA
Brčko
Brčko
Policija Brčko distrikta privremeno je izuzela 90 lovačkih pušaka i kontejner municije pripadajuće namjene od brčanske firme "Erik Mir", koja se bavi posredovanjem u lovnom turizmu u tom dijelu Posavine.

Vlasnik firme Mira Miličević izjavila je da su joj bez konkretnog objašnjenja oduzeli oružje i municiju, koja su joj sredstva za rad, a uz obrazloženje da je načinila prekršaj na osnovu Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta.

"Niko mi ne može precizirati čime sam to načinila prekršaj, ali pretpostavljam da je zato što nemam saglasnost policije o ustupanju oružja trećim licima. Prije nekoliko dana sam prvi put obaviještena da treba da to obezbijedim i ja sam odmah uputila zahtjev Policiji Brčko distrikta, ali umjesto saglasnosti dobila sam Rješenje o privremenom izuzimanju svog lovačkog oružja i municije", Miličevićeva.

Ona tvrdi da već 10 godina sarađuje sa lokalnom policijom i da svake godine u sardnji sa njima obezbjeđuje razne dozvole i odobrenja, ali da joj do sada niko nije tražio takav dokument.

"Da su mi ikada za deset godina rekli da treba da imam takvu saglasnost, ja bi je pribavila. Sada sam prisiljena da otkažem unaprijed ugovorene aranžmane za više od 600 lovaca iz Italije, Švajcarske i Austrije. To je ogromna finansijska šteta i neko je moju firmu bacio na koljena, ali ne znam zašto", navela je Miličevićeva.

Portparol brčanske Policije Halid Emkić ponovio je da je ova firma, odnosno njeno odgovorno lice, načinilo prekršaj i da je zato Osnovnom sudu proslijeđen zahtjev za prekršajni postupak.

On nije mogao da precizira o kakvom je prekršaju riječ, jer je slučaj prebačen u sudsku nadležnost.
"Prema zakonu, policija je bila dužna da izda rješenje o privremenom izuzimanju oružja i municije i tako smo i postupili, jer je riječ o prekršaju. Sve ostalo je u nadležnosti Osnovnog suda Brčko distrikta", rekao je Emkić.

Firma "Erik Mir" već 10 godina organizuje lov u distriktu i okolnim opštinama za lovce iz Italije i drugih evropskih država, tako što klijentima obezbjeđuje sve - od municije i oružja do smještaja i dozvola za boravak i lov.

Iz ovog preduzeća najavljuju mogućnost tužbe protiv Brčko distrikta za naknadu materijalne i nematerijalne štete, ukoliko se ispostavi da je prekršaj bezazlen u odnosu na posljedice koje su njime nastupile.