Potvrdio MUP HNK
126

Policajci koji su brutalno pretukli mladića u Mostaru vraćeni na posao

G. Š.
Foto: Ilustracija (Foto: G. Š./Klix.ba)
Foto: Ilustracija (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostarski policajci Armin Vračo i Jusuf Penava koji su 10. aprila 2021. godine u Mostaru brutalno pretukli mladića S.B. pred ulazom zgrade u kojoj stanuje - vraćeni su na posao, potvrđeno ja za Klix.ba iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kartona.
Kako nam je kazao glasnogovornik MUP HNK Ljudevit Marić dvojica policajaca su vraćena na posao sukladno zakonskim propisima.

"Sudska presuda im nije zabranila da rade i sukladno našim zakonima oni su vraćeni na posao", kazao je Marić za Klix.ba.

Dvojici policajaca je prema pravomoćnoj presudi Kantonalnog suda u Mostaru iz 30. maja 2023. godine izrečena kazna od po 10 mjeseci uslovno, koja se neće izvršiti, ako u roku od četiri godine ne počine novo krivično djelo.

Tužilaštvo se žalilo na odluku o krivičnopravnoj sankciji, tražeći izricanje bezuslovne kazne zatvora umjesto uslovne osude.

Na drugostepenom procesu žalba tužioca je djelomično uvažena, te je Presuda Općinskog suda u Mostaru preinačena samo u dijelu krivičnopravne sankcije.

Optuženima J.P. i A.V. je izrečena uslovna osuda s jedinstvenom kaznom zatvora od 10 mjeseci, koja se neće izvršiti, ako u roku od četiri godine ne počine novo krivično djelo, umjesto dvije godine i šest mjeseci kako je stajalo u prvostepenoj presudi Općinskog suda u Mostaru.

Prvostepeni sud je kod odmjeravanja krivičnopravne sankcije koja se žalbom osporava kod oba optužena cijenio raniju neosuđivanost, to što je od počinjenja krivičnog djela prošlo nepune dvije godine u kojem periodu nisu činili nova krivična djela, mladu životnu dob, da su oštećenom S.B. nadoknadili nematerijalnu štetu, da su na glavnoj raspravi iskazali žaljenje i kajanje, te se pismenim putem izvinili oštećenom i potpisali zajedničku izjavu, pri čemu je oštećeni u cijelosti prihvatio kako usmeno, tako i pismeno izvinjenje.

Također je uvažio, da su se putem branioca više puta obraćali Kantonalnom tužilaštvu HNK u Mostaru s prijedlogom o zaključenju nagodbe o priznanju krivnje, da je oštećeni pisanim putem izričito tražio da se optuženima izrekne uslovna osuda, posebice navodeći, kako ne želi da zbog njega optuženi trpe bilo kakve posljedice, da su oba optužena lošeg imovnog stanja i da nemaju nikakvih materijalnih primanja, jer su suspendirani do završetka krivičnog postupka.

Prvostepeni sud je kao olakšavajuću okolnost cijenio iskreno i potpuno priznanje krivnje optuženih kao doprinos optuženog bržem i efikasnijem načinu završetka krivičnog postupka. Uz sve prednje što se odnosi na oba optužena, prvostepeni sud je optuženom A.V. dodatno cijenio da je porodični čovjek, otac jednog maloljetnog djeteta koje od rođenja ima određene zdravstvene probleme.

Za tužilaštvo je neprihvatljivo izricanje uslovne osude jer smatra da za počinjeno djelo nije bilo uslova za takvu presudu, prije svega zbog okolnosti i načina i vremena u kojem su optuženi počinili krivično djelo, navodeći kako je, njihovo ponašanje i postupanje preko društvenih mreža bilo dostupno većem broju osoba, te je na taj način ozbiljno srozan ugled svih pripadnika MUP-a HNK Mostar koji nisu skloni takvom ponašanju.

Tužilaštvo HNK smatra da izrečene krivičnopravne sankcije uslovne osude nisu adekvatne težini počinjenih krivičnih djela, smatrajući da je optuženima trebalo izreći bezuslovne kazne zatvora.

Podsjetimo da su dvojica policajaca 10. aprila 2021. godine brutalno pretukli mladića u Mostaru pred ulazom zgrade u kojoj stanuje, jer je kako su naveli prekršio mjere zabrane kretanja, a potom ga, kako je navedeno odveli u policijsku stanicu , nakon čega su ga, uz prekršajni nalog, pustili.

Međutim, tokom noći mu je pozlilo pa je primljen u bolnicu gdje su mu konstatirane povrede.

Nakon što je u javnost izašla snimka dvojice policajaca kako udaraju mladića ispred stambene zgrade, nasilni policajci udaljeni su s dužnosti i protiv njih je pokrenuta istraga, a građani su zgroženi odnosom policijskih službenika prema mladiću u Mostaru organizovali proteste.