Potvrđena optužnica
29

Policajac u Brčkom pucao iz pištolja i rastjerao osam osoba sa svog imanja

Klix.ba
Foto: Policija Brčko Distrikta
Foto: Policija Brčko Distrikta
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv sudskog policajca Zijada Smajića iz Brčkog zbog sumnje da je u oktobru prošle godine, van službe, u naseljenom mjestu Gornja Skakava pucanjem iz vatrenog oružja počinio krivično djelo izazivanja opće opasnosti.

Pored djela za koje se tereti da je izvršio na mjestu gdje je okupljen veći broj ljudi Smajić je optužen i da je bez važeće isprave nosio oružje kategorije B, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko Distrikta.

"Njemu se stavlja na teret da je 14. oktobra prošle godine oko 15 sati na svom placu, nakon što je tu zatekao osam osoba prijetećim tonom im zatražio da napuste njegov posjed, a zatim je iz pištolja kalibra 9 mm ispalio dva metka u vazduh i u tlo u blizini navedenih lica. Sumnja se da je Smajić, nakon što su svi prisutni odmah u panici ušli u vozila i počeli se udaljavati s placa, ispalio još nekoliko metaka u pravcu oba vozila dovodeći u neposrednu opasnost njihov život", saopćeno je.

Nakon što je brzom reakcijom s fokusom na zaštitu sigurnosti građana u kratkom roku okončalo ovu istragu Tužilaštvo Distrikta optužilo je Smajića za krivična djela Izazivanje opće opasnosti (iz člana 317 stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 stav (1) Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH). Optužnica je u fazi prethodnog saslušanja pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH u cjelosti potvrđena.