Ubio Antu Malića
0

Policajac Andrija Ćerdić dobio 13 godina zatvora zbog ubistva

SRNA
Andrija Ćerdić
Andrija Ćerdić
Andrija Ćerdić (42), policajac iz Gornjeg Brišnika u opštini Tomislavgrad, danas je u Kantonalnom sudu u Livnu nepravosnažno osuđen na 13 godina i mjesec dana zatvora zbog ubistva potpredsjednika HSS-NHI BiH Ante Malića i falsifikovanja isprava u aprilu u Tomislavgradu.

Predsjednik Kantonalnog suda Nedim Begić rekao je Srni da je Čerdiću za ubistvo izrečena kazna zatvora u trajanju od 13 godina, a za falsifikovanja isprava kazna zatvora od dva mjeseca, te je osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 godina i jedan mjesec zatvora, dok je za krivično djelo narušavanja nepovredivosti doma oslobođen odgovornosti.

Prema presudi Kantonalnog suda, Čerdić je 16. aprila u kafiću "Tip", vlasništvo njegove supruge Nevenke u Tomislavgradu, nakon kraće prepirke u uniformi iz službenog pištolja i pod uticajem alkohola pucao u Antu Malića, zvanog Pančo (46), oca dvoje maloljetne djece, koji je ubrzo nakon toga podlegao od zadobijene rane.

Nakon izvršenog ubistva Čerdić je sa mjesta zločina pobjegao automobilom na kojem su bile lažne registarske tablice i dva dana se skrivao u napuštenoj kući susjeda Mije Prljevića u svom selu, gdje je uhapšen.

Osuđeni Čerdić negirao je krivicu po optužnici koju je Kantonalni sud u Livnu potvrdio 21. juna, tvrdeći da se radilo o nesretnom slučaju, a vrijeme do izricanja nepravosnažne presude proveo je u pritvoru Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru. 

Zbog pomaganja Čeriću nakon izvršenog ubistva provedena je istraga protiv osmorice policajaca Policijske uprave Tomislavgrad, od kojih su šestorica oslobođena odgovornosti, a dvojica su zbog teže povrede radne dužnosti suspendovana i do okončanja postupka koji je u toku udaljeni sa dužnosti.

Osuđeni policajac Andrija Čerdić ranije je bio dva puta kažnjavan, od čega jednom za nasilničko ponašanje, a u postupku pred Kantonalnim sudom u Livnu zastupao ga je advokat Josip Muselimović iz Mostara.