Spomenik iz XV. stoljeća
0

Pokraden lim sa mezarja na Alifakovcu

Sarajevo-x.com
Oskrnavljeno turbe na mezarju Alifakovac
Mezarje Alifakovac, jedno od najljepših starih sarajevskih mezarja, doživjelo je do sada nezapamćen vandalizam. Olovni pokrov turbeta na Alifakovcu je u proteklih nekoliko dana velikim dijelom skinut i ukraden. Turbeta su izložena vodi i mrazu zbog čega su nastupila velika oštećenja maltera i sedre, objavila je danas Općina Stari Grad Sarajevo.

Islamska zajednica, koja je vlasnik mezarja Alifakovac, prijavila je ovaj slučaj relevantnim institucijama. Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa, po dojavi, hitno je izašao na teren i poduzeo odgovarajuće mjere.

Zavod je 09. februara, 2010. godine već imao snimljeno stanje i prijedlog mjera upućen je na odgovarajuće adrese radi hitne intervencije na objektima.

Nisu zabilježena ranija skrnavljenja turbeta, a pretpostavlja se da je skidanje olovnog lima i alema djelo sakupljača sekundarnih sirovina. To skrnavljenje je još vidljivo na preostalom limenom pokrovu i pervazu, navode iz Općine Stari Grad.

Pokradeni olovni lim je otkrio preostali materijal koji sada kvasi voda i drobi mraz, čime ova turbeta postaju još jedan od dokaza ljudskog nemara i zapuštenosti.

Mezarje na Alifakovcu je nastalo u XV stoljeću. Na početku grobljanske cjeline Alifakovca je kaldrmisani plato koji je ostatak stare carigradske džade. U ovom mezarju pokopane su brojne sarajevske ugledne ličnosti.

Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo proveo je 2007. godine mjere zaštite na turbetima Alifakovca.

Na fotografijama se može vidjeti kako je Alifakovac izgledao nakon obnove 2007.godine i kako izgleda danas.