Pored droge
0

Pogledajte skupocjena vozila oduzeta u velikoj akciji Transporter

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: MUP RS
Više skupocjenih limuzina privremeno je oduzeto u okviru akcije "Transporter", tokom koje su pronađena i 303 kilograma droge skank u akciji više policijskih agencija iz cijele BiH.

Kako saznajemo, automobili su oduzeti s ciljem dokazivanja sumnje da su kupovani s namjerom pranja novca. Na parkingu policije u Banjoj Luci danas su parkirani skupocjeni automobili marke Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen...

Nakon ispitivanja osumnjičenih tužilac Tužilaštva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osoba uhapšenih u ovoj akciji.

Osumnjičeni koji su uhapšeni su pod istragom i terete se da su duži vremenski period vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga, kako s područja Zapadnog Balkana prema zemljama EU, tako i s područja zemalja EU, prema BiH i zemljama regiona.

Mjere pritvora bit će predložene zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Prema prikupljenin dokazima, osumnjičeni su povezani s organizovanim kriminalnim grupama koje djeluju u zemljama regiona, narušavajući sigurnost građana i vladavinu prava.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se instituciji Europola na saradnji u ovoj složenoj operaciji, kao i partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama u zemljama regiona i policijskim agencijama koje su realizovale akciju na području oba entiteta u BiH, uključujući MUP RS-a, SIPA-u, MUP TК i MUP КS.