Ekskluzivno
1.2k

Pogledajte rekonstrukciju slučaja u kojem je smrtno stradao Dženan Memić

Klix.ba
Simulacija saobraćajne nesreće od 8. februara 2016. godine, u kojoj je smrtno stradao 22-godišnji Dženan Memić, prikazana je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu, a Klix.ba vam ekskluzivno donosi snimak rekonstrukcije.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći te krivičnog djela sprječavanje dokazivanja.

Rekonstrukcija događaja snimljena je u junu prošle godine prema naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo kako bi se utvrdio način kretanja kombija, Dženana Memića i Alise Mutap.

Svjedočenje Vasvije Seferović
Svjedočenje Vasvije Seferović

Svjedokinja ovog slučaja Vasvija Seferović, supruga osumnjičenog Ljube, dovedena je u Veliku aleju, gdje se nesreća dogodila, sa lisicama na rukama i vještacima je tom prilikom, između ostalog, kazala: "Momak je ovako prošao, a cura prije njega tamo je otišla. Kako je nije mogao stići, auto ga je udarilo. Nije nju".

Alisa Mutap, djevojka preminulog Dženana Memića, ipak je ustvrdila: "Ja sam bila s ove strane, Dženan je bio uz mene, dodirivali smo se ramenima".

Seferović je potom objasnila i oštećenja koja su nastala na automobilu, kao i kako je Dženan pao nakon udara, dok Mutap na snimku rekonstrukcije slučaja nije mogla potvrditi ništa što se desilo nakon trenutka udara. Podsjetimo, Dženan je tom prilikom zadobio povrede opasne po život, a sedam dana kasnije je preminuo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Na današnjem suđenju u Kantonalnom sudu u Sarajevu iskaze su iznijeli vještaci Ševal Kovačević i Hamza Žujo.

Alisa Mutap za vrijeme rekonstrukcije događaja
Alisa Mutap za vrijeme rekonstrukcije događaja

Prema simulaciji koja je predstavljena, Memić je nakon udara kombija odbačen puno dalje od Mutap. Kovačević je istaknuo i kako je tu noć u Velikoj aleji bila smanjena vidljivost, ali dobra preglednost.

Prema nalazima Kovačevića, nalet kombija na Memića i Mutap bio je pri brzini od 45 kilometara na sat kada su njih dvoje odbačeni u dva različita smjera. Kovačević tvrdi i kako je Memić osjetio kako mu se približava kombi zbog čega se izmaknuo u lijevu stranu.

Međutim, Dženanov otac Muriz Memić za Klix.ba je kazao kako su na današnjem suđenju vještaci iznijeli "čiste neistine".

"To je bila režija Tužilaštva KS. Ponašanje tužioca i način na koji iznose navode i likuju kad svjedoci kažu nešto u njihovu korist je nedopustivo. Žujo govori kako je povreda na glavi bila od 15 centimetara, a oštećenje na štoku kombija ima nekoliko centimetara. Glava da udubi štok na vozilu je nemoguće, a Kovačević i Žujo se prave budale kako ne znaju objasniti kako je došlo do oštećenja. Kovačević je pravi plaćenik Tužilaštva koji je danas na suđenje došao samo kako bi uzeo 300 KM", smatra Memić.