Uhapšeno 15 osoba
70

Pogledajte privođenje uhapšenih u akciji Meta 2, pronađena droga i oružje

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Timovi Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona jutros u 6 sati započeli su istovremene pretrese na 16 lokacija na području Kaknja i tri lokacije na području Zavidovića gdje su pronađene velike količine droge i oružja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona si saopćili da je opsežna policijska akcija kodnog naziva "Meta 2", koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje osobe koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, teška krađa te nedozvoljeno držanje oružja.

"Aktivnosti u okviru akcije "Meta 2" poduzete su uz saradnju i nadzor Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te se postupalo po naredbama općinskih sudova u Zenici, Kaknju i Zavidovićima.

Tokom naznačenih aktivnosti slobode je lišeno 15 osoba od čega 12 na području Kaknja i tri osobe na području Zavidovića, a slobode su lišeni: M. A., 1991. g., M. R. 1980. g., B. A., 1987. g, T. M. 1988. g., M. A., 1987. g., B. H. 1994. g., T. E., 1988. g., K. A. 1980. g., E. B., 1992.g., N. F. 1986. g., B. O.1968. g., i M. R. 2001. g., svi iz Kaknja, te R. A. 1984. g., B. A., 1988. g., i B. J. 1990. g. iz Zavidovića.

Osumnjičeni Č. O., 1981. godine iz Kaknja, koje je takođe meta ove akcije se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Busovača, dok je za S. I., 1986. godine iz Kaknja raspisana operativna potraga i za istim se intenzivno traga.

"U pretresima stambenih i drugih objekata koje koriste lica lišena slobode pronađena je i oduzeta značajna količina prškaste i zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu i ista će biti predmet vještačenja, tačnije, radi se o 1300 grama praškaste materije koja izgledom asociran na opojnu drogu speed i 162 upakovana sadržaja praškaste materije spremna za uličnu prodaju, 25 grama hašiša i 31 upakovan sadržaj iste materije spremne za uličnu prodaju, 200 grama i 14 upakovanih sadržaja biljne materije koja asocira na opojnu drogu spremnih za uličnu prodaju, tri stabljike indijske konoplje, 8 preciznih vaga, 9 mobilnih telefona, jedna puška, jedan pištolj, određena količina puščane i pištoljske municije, te drugi predmeti i tragovi koji će poslužiti kao dokaz za uspješno vođenje krivičnog postupka", kazali su iz MUP-a ZDK.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičena lica će biti predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje.